måndag 14 juni 2021

Island lättar på restriktioner och inför enmetersregel

Taket för deltagare på sammankomster höjs i morgon till 300 personer. Restauranger och nöjesställen får ha öppet en timme längre och gästerna behöver nu lämna lokalerna senast klockan 1. Samtidigt skrotas tvåmetersregeln och ersätts av en enmetersregel. De nya coronarestriktionerna har beslutats av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

De senaste veckorna har allt färre testat positivt för coronaviruset. Det var i fredags 43 smittade som hölls i isolering. Dessutom var 104 personer i karantän och 3 125 personer i inresekarantän. På Landspítali i Reykjavík vårdas en coronapatient.

Hela 128 645 personer är nu fullt vaccinerade mot coronaviruset. Ytterligare 86 326 personer har fått sin första dos vaccin. Det innebär att två tredjedelar av befolkningen nu har någon form av vaccinskydd mot coronasmitta.

Hälsovårdsdepartementet uppger i ett pressmeddelande att samtliga som ingår i de grupper som ska erbjudas vaccinering kommer att ha fått möjligheten att vaccinera sig senast den 25 juni.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason skriver i en rekommendation till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att det är uppenbart att coronaviruset alltjämt finns i samhället. Men den omfattande vaccineringen och individuella smittskyddsåtgärder har bidragit till att minska smittspridningen.

Han beskriver utvecklingen som mycket positiv. Samtidigt är det många unga som ännu inte är vaccinerade. Erfarenheter från andra länder visar att smittan kan spridas i stor omfattning även bland yngre. Därför anser Þórólfur Guðnason att det är viktigt att lätta på restriktionerna med försiktighet.

Svandís Svavarsdóttir går enligt ett pressmeddelande på statsepidemiologens linje. I morgon införs en rad lättnader.

Gränsen för deltagare på sammankomster höjs från 150 till 300 personer. På de ställen där tvåmetersregeln nu gäller införs i stället en enmetersregel. På evenemang med sittande publik skrotas avståndsregeln. Däremot ska gäster använda ansiktsskydd.

Restauranger och nöjesställen får ha öppet en timme längre. De sista beställningarna måste göras vid midnatt. Inte heller får några nya gäster släppas in efter tolvslaget. Alla gäster måste ha lämnat lokalerna klockan 1. Alkohol får bara serveras till sittande gäster.

De nya reglerna gäller till och med den 29 juni.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.