fredag 25 juni 2021

Klassiskt isländskt vägstopp stänger efter 61 år

I juni 1960 öppnade Litla kaffistofan längs ringvägen mellan Reykjavík och Hveragerði. Vägstoppet blev snart något av en institution för trafikanter. Det var här de stannade till för att äta och dricka. Och det var här många tvingades att stanna för att vänta in bättre väder uppe på hedarna. Men nu har ägarna bestämt sig för att stänga för gott.

Den 4 juni 1960 invigdes Litla kaffistofan. Läget - längs ringvägen mellan Reykjavík och Hveragerði - var strategiskt. Även om det var nära till städerna blev Litla kaffistofan snabbt något av en institution. Här stannade trafikanter för att tanka, äta och dricka.

Men fiket hade också en praktisk funktion. När vädret uppe på hedarna gjorde vägen oframkomlig kunde trafikanter invänta bättre väder vid Litla kaffistofan.

Dessutom har Litla kaffistofan ständigt dykt upp i Veðurstofa Íslands kartläggning av jordskalv. Eftersom det inte finns någon annan bebyggelse i närheten används Litla kaffistofan som en riktpunkt för mätningarna. När jordskalv sker i området anges de efter närheten till Litla kaffistofan.

Stefán Þormar Guðmundsson drev Litla kaffistofan mellan 1992 och 2016. Hans fotbollsintresse präglade lokalerna. Väggarna var fulla av souvenirer från lag från hela Europa.

Men nu stänger ett av Islands mest klassiska vägstopp för gott. De nya ägarna meddelar på Facebook att de bommar igen den 31 juli i år. De skriver att förutsättningarna för att driva ett litet företag har förändrats. Därför väljer de att lägga ner Litla kaffistofan.

Den som vill besöka en av de mest kända anhalterna längs ringvägen har alltså en dryg månad på sig. Under de sista veckorna har Litla kaffistofan öppet mellan 9 och 14.

Här kan du läsa mer om Litla kaffistofan.