tisdag 1 juni 2021

Skandalrederi ber om ursäkt - men sågas för vaghet

Samherji har gått för långt i reaktionerna på negativ rapportering i medierna. Därför ber nu det isländska skandalrederiet om ursäkt genom ett pressmeddelande. Men det är oklart vem de vänder sig till och vilket agerande som företaget ångrar. Ursäkten får därför kritik från en rad håll - och vissa hävdar till och med att den är så vag att den helt saknar betydelse.

De senaste dagarna har fiskejätten Samherji dragits in i ännu en skandal. Företaget utreds för bland annat mutor och skattebrott i flera länder. Nyligen kunde Kjarninn och Stundin visa hur Samherji agerat mot kritiker och blandat sig i både valet av ordförande till journalistförbundet Blaðamannafélag Íslands och Självständighetspartiets provval i den nordvästra valkretsen.

Samherji har dessutom utnyttjat två anställda som har fått stå som avsändare för debattartiklar i olika medier. Vidare har de misstänkliggjort olika reportrar och andra kritiker.

Smutskastningen och påverkanskampanjerna har letts av personer i företagets ledning. De har ständigt vänt sig till vd:n Þorsteinn Már Baldvinsson för godkännande av olika aktioner. I de interna dokument som läckts till Kjarninn och Stundin beskriver de fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson som en allierad i regeringen.

Kristján Þór Júlíusson är inte den enda självständighetspartisten som har starka band till Samherji. Möjligen har dessa band också präglat reaktionerna. Många ledande politiker har försvarat Samherjis agerande.

Alltingsledamoten Brynjar Níelsson sade i RÚV att det inte var anmärkningsvärt att Samherji hade åsikter om vilka som skulle toppa Självständighetspartiets lista i den egna valkretsen och styra journalistfacket. Han hävdade att Samherji och de medier som avslöjat skandalerna ägnade sig åt "gyttjebrottning".

Partiledaren Bjarni Benediktsson gjorde en liknande bedömning i RÚV. Han ansåg visserligen inte att Samherjis agerande var bra - men han tyckte samtidigt att andra företagare utnyttjat sin ställning på betydligt värre sätt.

Fram till söndagens ursäkt har dessutom Samherji tillbakavisat all kritik. Nyligen sade kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir att företaget hade gått för långt. Det uttalandet resulterade enligt Kjarninn i ett brev från rederiet där hon uppmanades att förklara sig.

Nu ber alltså Samherji om ursäkt. Företaget hävdar att det har utsatt för mediebevakning som varit "ensidig, orättvis och inte alltid baserad på fakta". Den senaste skandalen var enligt rederiet "personlig kommunikation mellan arbetskamrater och vänner som ingen räknade med skulle offentliggöras". Diskussionen var dock "olycklig".

I uttalandet skriver Samherji att ledningen har "reagerat kraftigt vid negativ rapportering om företaget och det är uppenbart att det har gåtts för långt i dessa reaktioner". Men ursäkten är inte riktad till någon särskild person och den gäller inte heller något utpekat agerande. Ursäkten är heller inte undertecknad.

Heiðar Örn Sigurfinnsson, biträdande för RÚV, skriver på Facebook att det är positivt i sig att Samherji ber om ursäkt. Han hoppas också att det är ett tecken på en ny attityd från företagets sida. Samtidigt ifrågasätter han innehållet. Samherji har till exempel gång på gång svartmålat RÚV:s reporter Helgi Seljan. Och det är oklart om det här han som nu får en ursäkt.

Eiríkur Rögnvaldsson, professor emeritus i isländska vid Háskóli Íslands, skriver i Stundin att Samherjis ursäkt är ett bevis för att alla elever bör lära sig textanalys. Han hävdar att ursäkten i sig i praktiken är tom på innehåll. Där nämns inga namn och ingen som personligen tar ansvar. Dessutom fortsätter Samherji att försöka försköna det egna agerandet.

Kristján Þór Júlíusson är regeringens i särklass minst populära minister och ställer inte upp för omval. Inför helgens provval ville inte Samherji att Njáll Trausti Friðbertsson skulle segra. Nu vann han ändå med marginal - medan utmanaren om första platsen - Gauti Jóhannesson som är kommunchef i Múlaþing - slutade först på tredje plats och därför avtackade sig en plats på listan.

Det är inte känt om och i så fall hur Samherji försökt påverka provvalet. I vilket fall som helst förefaller det inte ha lyckats.

Här kan du läsa mer om turerna kring Samherji.