tisdag 29 juni 2021

Skyddsvall ska försena lavans väg till Suðurstrandarvegur


Om ett par veckor kan lava från vulkanutbrottet i Geldingadalir börja strömma över Suðurstrandarvegur. Ingen tror längre att vägen går att rädda - men en skyddsvall ska nu resas i Nátthagi för att den ska kunna hållas öppen längre. Utbrottet fortsätter med oförminskad intensitet. Lavaflödet är nu 13 kubikmeter i sekunden.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har nu rasat i över 100 dagar. Och det är inget som tyder på att det skulle närma sig slutet. Lavaflödet ur kratern har nu varit ganska konstant i två månader. Även om det alltjämt är förhållandevis litet är det större nu än under utbrottets första fas.

De två senaste veckorna har lavaflödet i snitt varit 13 kubikmeter i sekunden. Háskóli Íslands mätningar visar dessutom att lavafältet nu sträcker sig över 3,82 kvadratkilometer. Hittills har utbrottet producerat 79,8 miljoner kubikmeter lava.

Från kratern strömmar nu lavan söderut mot Nátthagi och Meradalir. Den rinner främst i kanaler under ett täcke av stelnad lava. Det här gör att den behåller temperaturen på omkring 1 300 grader under mycket längre tid - och det gör också att den rinner snabbare och längre.

Den här utvecklingen har sedan tidigare fått myndigheterna och kommunen Grindavík att ge upp hoppet om Suðurstrandarvegur - den väg som sträcker sig från Grindavík och österut längs den isländska sydkusten.

I omgångar har skyddsvallar rests för att försöka styra lavan bort från Nátthagi där det finns en i det närmaste obehindrad passage mot Suðurstrandarvegur. Försöken har dock inte lyckats. Nu ses det som oundvikligt att lava kommer att nå fram till vägen. Därför har myndigheterna avstått från att resa nya skyddsvallar.

Nu görs ändå ett nytt försök. En tre till fem meter hög skyddsvall ska resas i Nátthagis södra ände. Den ska se till så att lavan stannar i Nátthagi under en längre period. Därmed ska vägen kunna hållas öppen längre. Men det finns inget hopp om att skyddsvallen ska få lavan att ändra riktning mer långsiktigt.

I Nátthagi och vid Ísólfsskáli finns ljusledare och kraftledningar. Skyddsvallen ska även bidra till att de inte påverkas på ytterligare en tid.

Inom ett par veckar väntas lava nå fram till Suðurstrandarvegur. Magnús Rannver Rafnsson, ingenjör och vd för Línudans, säger i Morgunblaðið att han vill försöka rädda vägen genom att anlägga en passage för lavan. Han vill bygga en bro där lavan kan strömma söderut mot havet ovanför vägen.

Många experter tror att utbrottet i Geldingadalir kan pågå i flera år. Magnús Rannver Rafnsson tror att en lavabro kan hålla vägen framkomlig trots att utbrottet fortsätter att rasa.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.