söndag 25 juli 2021

Bröt mot regler för karantän - döms till böter

Två dagar efter att mannen kommit till Island återvände han till flygplatsen i Keflavík - trots att han skulle vara i karantän. När polis började ställa frågor till honom visade han upp ett falskt körkort och ett falskt id-kort. Nu döms mannen till 30 dagars fängelse och 150 000 isländska kronor i böter. Men han tros redan ha lämnat landet.

Den 11 december förra året landade en albansk man i Keflavík ombord ett plan från Warszawa. Enligt regelverket skulle han först testas för coronaviruset vid gränsen. Därefter skulle han sitta i karantän i fem dagar och sedan genomgå ett nytt test.

Vid inresan uppgav mannen att han skulle tillbringa dagarna i karantän på ett boende i Keflavík.

Men bara två dagar senare var mannen tillbaka på flygplatsen i Keflavík. Polisen reagerade eftersom anhöriga uppmanades att inte hämta ankommande passagerare. När de ställde frågor till mannen hävdade han att han var österrikisk medborgare. Han visade upp både körkort och id-kort - men bägge var förfalskade.

Mannen greps eftersom han både misstänktes för att ha använt falska handlingar och för att ha brutit mot reglerna för karantän.

När rättsprocessen skulle inledas i Héraðsdómur Reykjaness den 24 mars i år dök mannen inte upp. Han dök inte heller upp till själva rättegången. Mannen tros ha lämnat landet.

Mannen döms nu till 30 dagars fängelse - vilket är det normala straffet för att använda falska handlingar vid inresa till Island. Han döms även till att betala 150 000 isländska kronor i böter. Om han inte betalar böterna inom fyra veckor omvandlas det till ett fängelsestraff på ytterligare tolv dagar.

Här kan du läsa domen i sin helhet.