måndag 5 juli 2021

Fjärde uppehållet för vulkanutbrottet i Geldingadalir


För tredje gången på en vecka upphörde vulkanutbrottet i Geldingadalir i några timmar i fredags. Uppehållet kan ha berott på en tidigare kollaps i kratern som tillfälligt stoppade lavans väg upp till kratern. En ny paus inträffade i går. Den senaste veckans pauser kan tyda på att magman börjar sina och att utbrottet kan närma sig sitt slut.

Strax efter lunch i fredags flög en helikopterpilot över kratern i Geldingadalir. Han kunde konstatera att bara rök steg upp ur kratern. På ytan fanns ingen glödande lava. Från luften såg det ut som att utbrottet var över.

Det var tredje gången på en vecka som utbrottet stannade av. Uppehållet kom efter en rad anmärkningsvärda händelser. Vid 22-tiden på torsdagen sprutade lava till höga höjder efter ett tidigare stopp. Aktiviteten var då den kanske kraftigaste ända sedan utbrottet började för tre och en halv månad sedan.

Men under natten upphörde lavaflödet till kraterns yta. Det tros ha berott på att de våldsamma lavaströmmarna fick delar av kraterns väggar att rasa. De kollapsade väggarna kan i sin tur ha täppt till lavans väg till ytan.

Under flera timmar på fredagen noterades en avsevärd nedgång av rörelserna i jordskorpan. Även detta tydde på att utbrottet inte längre var aktivt.

Under fredagskvällen syntes på nytt rinnande lava i kratern samtidigt som rörelserna i jordskorpan ökade på nytt. Sedan dess har utbrottet pågått med nästan samma intensitet som tidigare. Det är alltjämt bara en liten del av lavan som når ytan genom kratern. Majoriteten av lavan strömmar ut i granndalarna Meradalir och Nátthagi genom kanaler under den stelnade lavaskorpan.

Vid femtiden i går morse minskade den synliga aktiviteten i kratern på nytt. Ingen glödande lava var synlig på ytan. Först vid 21-tiden i går - efter ett uppehåll som kan ha varat i omkring sexton timmar - syntes ny lava i kratern. Utvecklingen i kratern sammanföll med rörelserna i jordskorpan.

Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att de senaste dagarnas utveckling kan tyda på att utbrottet i Geldingadalir är på väg mot sitt slut:
"Det är två saker som är aktuella: antingen söker sig magman en väg någon annanstans i området eller så minskar tillgången till magma. ... Det här har alla kännetecken på att utbrottet håller på att minska men det går inte att fastslå det än och allt detta kommer att visa sig. Men det ser ut som att trycket i underjorden håller på att minska och att tillgången till magma håller på att ta slut. Om så faktiskt är fallet så bevittnar vi slutet eller början på slutet."
Lovísa Mjöll Guðmunds­dótt­ir, vulkanexpert vid Veðurstofa Íslands, säger i Morgunblaðið att perioder med begränsad och kraftig aktivitet kan vara "den nya normen" för utbrottet. Þorvaldur Þórðarson, professor i vulkanologi vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att han inte tror att utbrottet är på väg att upphöra utan att det snarare rör sig om tillfälliga uppehåll:
"Just nu tycker jag att det är mer sannolikt eftersom det här förspelet är ganska snabbt. Det är ganska ovanligt att utbrott slutar så. De dör ofta ut i lugn och ro. Men man vet aldrig. Det här utbrottet är en pajas så det kan mycket väl vara så att det får för sig att sluta på ett helt annat sätt än andra utbrott."
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.