fredag 16 juli 2021

Forskare: Utbrottet i Geldingadalir saknar motsvarighet



Vulkanutbrottet i Geldingadalir fortsätter att förbrylla forskarna. Lavaflödet har ökat med tiden och mängden lava som strömmar ur kratern verkar inte styras av hur mycket magma som samlats i magmakammaren. Därmed skiljer sig utbrottet från vulkaner som Hekla, Grímsvötn och Bárðarbunga. Det säger geofysikern Magnús Tumi Guðmundsson i Morgunblaðið.

I snart fyra månader har vulkanutbrottet i Geldingadalir pågått. Och lika länge har det förundrat forskarna. Ett liknande utbrott - som kan forma en sköldvulkan - har inte inträffat i regionen på omkring 6 000 år.

På kvällen den 9 juli började ett nytt kontinuerligt lavaflöde i kratern. Då hade kratern varit inaktiv i fyra dygn. Lava hade dock fortsatt strömma ut i det omgivande lavafältet genom underjordiska kanaler. De senaste dagarna har aktiviteten förändrats på nytt. Med 20 till 30 minuters mellanrum sprutar stora kaskader av lava upp ur kratern. Däremellan är det lugnt i själva kratern.

Lavaflödet fortsatte till femtiden i går morse. Då avtog rörelserna i jordskorpan plötsligt och sedan dess har ingen aktivitet varit synlig i kratern.

Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att utvecklingen är mycket speciell. Han har inte upplevt något liknande utbrott på Island:
"Utbrottet i Fagradalsfjall har ingen motsvarighet bland de utbrott som har varit på Island efter att människor började följa dem med vetenskapliga metoder och precisa mätinstrument."
Vulkanutbrott brukar vara kraftigast i början och därefter dalar aktiviteten. Så har det inte varit i Geldingadalir. Produktionen av lava har gradvis ökat. Magnús Tumi Guðmundsson säger i Morgunblaðið att det är en av de faktorer som gör att det här utbrottet skiljer sig från andra vulkaner:
"Utbrottet styrs nu av utbrottskanalen och hur bred den är och inte huvudsakligen av trycket i kammaren där magman strömmar från. Sådant tryck har drivit utbrott i Hekla, Grímsvötn, Bárðarbunga och de flesta andra utbrott som vi har följt."
Förändringar i utbrottet i Geldingadalir har sammanfallit med förändringar i rörelserna i jordskorpan. I allmänhet brukar sådana förändringar bero på magma som är i rörelse. Magnús Tumi Guðmundsson säger i Morgunblaðið att det här vulkanutbrottet skulle kunna bryta även det mönstret:
"Det är inte alltid helt klart vad som styr rörelserna. Men det har visat sig gång på gång att när situationen i kratern är motsvarande så är rörelserna en god måttstock på vad som håller på att ske."
Sedan utbrottet började för snart fyra månader sedan har marken sjunkit med omkring fyra centimeter i området. Landsänkningen beror sannolikt på den magma som nått ytan under utbrottet.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.