Prislappen för att landa med helikopter i Geldingadalir är 20 000 isländska kronor. Markägarna siktar nu på att ta betalt av fler företag som arrangerar turer till vulkanutbrottet. De säger sig inte ha några planer på att begränsa tillträdet för besökare som kommer på egen hand. Däremot anser de sig ha rätt att kräva ersättning av företag som bedriver näringsverksamhet.
I veckan stoppades Norðurflug från att landa med turister i Geldingadalir. Ägarna av fastigheten Hraun lyckades då driva igenom ett föreläggande som förhindrade företaget att landa med helikopter vid det pågående vulkanutbrottet. I nästa vecka kommer tvisten att prövas vid Héraðsdómur Reykjaness.
Företaget Helo har däremot kommit överens med markägarna om villkoren för att landa vid utbrottet. Vd:n Þorlákur Runólfsson säger i Morgunblaðið att prislappen är en affärshemlighet. En rad källor uppger dock att företaget betalar 20 000 isländska kronor för varje landning.
Markägarna har på andra sätt försökt skapa intäkter genom vulkanutbrottet. Parkeringen vid vandringsledens början är avgiftsbelagd. Det kostar 1 000 isländska kronor att ställa bilen - trots att det inte finns någon som helst service för besökare och att själva parkeringsplatsen är en lervälling. Än så länge har dock markägarna inte krävt in avgifter från besökare som inte betalat.
Sigurður Guðjón Gíslason är ordförande för markägarföreningen. Han säger till RÚV att ägarna tänker ta betalt av fler företag som bedriver näringsverksamhet på deras mark. De möjligheterna ökar när området ingår i en detaljplan. Det finns bland annat planer för nya parkeringsplatser. Men besökare som kommer på egen hand ska även i framtiden vara undantagna avgifter:
"Man får flyga över precis som man vill men allemansrätten begränsas till att du kan röra dig fritt och promenera till det här. Men i allemansrätten finns inte företags rätt till att bedriva näringsverksamhet på andra människors mark."Även om utbrottet i Geldingadalir skulle upphöra räknar Sigurður Guðjón Gíslason med att platsen kommer att fortsätta vara en turistattraktion flera år framåt.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet.