tisdag 20 juli 2021

Ny flytt utan flytt för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer att toppa Centerpartiets lista i den nordöstra valkretsen. Trots att han är bostad i huvudstadsregionen väljer han ännu en gång att kandidera i glesbygden där partiet har sitt starkaste stöd. Hade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ställt upp i någon av storstäderna hade han riskerat att mista sin plats i alltinget.

Inför valet 2013 såg det inte ut som att Framstegspartiet skulle få något mandat i Reykjavík. Den dåvarande ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valde därför att skriva sig på en bondgård i Jökuldalur på nordöstra Island. Där hade han bara övernattat en enda gång.

Bytet av folkbokföringsadress gjorde att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kunde kandidera i den nordöstra valkretsen - som av tradition varit en av Framstegspartiets starkaste. Inför valet 2016 gjorde han samma val. Han förblev skriven på en plats där han knappt satt sin fot. Där kunde han vara säker på en plats i alltinget.

Året därpå lämnade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Framstegspartiet och grundade Centerpartiet. Inför valet 2017 gjorde han samma analys av situationen. Han behöll folkbokföringsadressen i Jökuldalur eftersom det fanns en uppenbar risk att han skulle mista sin plats i alltinget om han skulle kandidera där han faktiskt bodde.

Isländsk lag säger att en person ska vara folkbokförd där den huvudsakligen bor. Efter valet 2017 anmäldes Sigmundur Davíð Gunnlaugssons agerande. Kommunen Fljótsdalshérað valde dock att inte agera i frågan. Folkvalda parlamentariker kan i vissa fall ha rätt att vara folkbokförda på andra orter. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fick fortsatt vara skriven på partikamratens gård i Jökuldalur.

Men agerandet skapade debatt. Sigmundur Davíð Gunnlaugssons svar på kritiken blev i januari 2018 en flytt till Akureyri. Även denna gång var det en flytt som enbart ägde rum på pappret. Han skrev sig i ett hus ägt av en sympatisör. Huset hyrdes ut till studenter - och själv hade han aldrig satt sin fot där.

Några månader senare var det dags för en ny flytt. Den här gången skrev han sig i Garðabær - den kommun i huvudstadsregionen där han faktiskt bor.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer dock att - åtminstone på pappret - flytta till den nordöstra valkretsen på nytt. De senaste månaderna har Centerpartiets stöd sjunkit ned mot alltingets femprocentsspärr. Och det är lägst i huvudstadsregionen. Skulle han kandidera i den sydvästra valkretsen - som Garðabær tillhör - skulle han inte kunna vara säker på en plats i alltinget.

Även i valet i september kommer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att toppa Centerpartiets lista i nordost. Tvåa blir alltingsledamoten Anna Kolbrún Árnadóttir. Därefter följer enligt ett pressmeddelande Þorgrímur Sigmundsson, Ágústa Ágústsdóttir, Alma Sigurbjörnsdóttir och Guðný Harðardóttir.

Fyra av de sex översta kandidaterna i nordost är alltså kvinnor. Centerpartiet har tidigare fått kritik för bristande jämställdhet på listorna. Av partiets nio alltingsledamöter är Anna Kolbrún Árnadóttir den enda kvinnan.

Men det verkar finnas ett visst internt missnöje med hur valet av kandidater gått till. Hólmgeir Karlsson, en av partiets grundare och ordförande för distriktsföreningen, meddelade inför valet att han lämnar alla förtroendeuppdrag. Han ville i Morgunblaðið inte gå in på några detaljer men ansåg att det fanns arbetsmetoder som innebar att kvinnors erfarenhet och kompetens inte värderades inom Centerpartiet.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons folkbokföringsflyttar.