torsdag 29 juli 2021

Opposition sågar Islands hantering av coronapandemin

Regeringens hantering av coronapandemin är så bristfällig att den bör avgå. Det hävdar Folkets partis ledare Inga Sæland. Gunnar Smári Egilsson, ledare för Islands socialistparti, efterlyser i stället en ursäkt från regeringen. Men statsminister Katrín Jakobsdóttir ser ingen anledning att avgå eller be om ursäkt. Hon anser att Island har klarat pandemin betydligt bättre än många andra länder.

De senaste dagarna har Island både skärpt reglerna för inresa samtidigt som restriktioner har införts för första gången på en månad. Nu krävs alla vuxna resenärer - oavsett om de är vaccinerade eller har varit sjuka i covid-19 - på ett negativt pcr-test eller antikroppstest för att få resa in. Samtidigt har taket för sammankomster satts till 200 personer.

Inresereglerna lättades den 1 juli. Sedan dess har resandet tagit fart - men det har också ökat smittspridningen. Och det är framför allt deltavarianten av coronaviruset som nu sprids på Island.

I många fall är det inte utländska turister som står för smittspridningen. I stället är det ofta hemvändande islänningar som bär på smittan som för den vidare. På ett flyg till Keflavík visade sig 40 personer vara smittade - varav 30 var elever vid en gymnasieskola i huvudstadsregionen. Samtliga passagerare sattes senare i karantän.

Restriktionerna i landet har fått debatten om regeringens hantering av coronakrisen att blossa upp på nytt. Flera oppositionspolitiker riktar hård kritik mot regeringen.

Allra längst går Folkets partis ledare Inga Sæland. Hon säger till RÚV att regeringen bör avgå. Hon argumenterade tidigt för att stänga gränserna och för att alla resenärer skulle sättas i karantän. Inga Sæland hävdar att islänningarna har förts bakom ljuset av regeringen:
"Resultatet är i praktiken att vi blir utskämda vilket jag anser att vi har blivit. Vi släpas ner till Laugardalshöllin och intalas att allt med att bli vaccinerad är bra men så nu plötsligt så är den största delen av dem som blir sjuka av detta virus fullt vaccinerade så det krävs mer för att detta ska bli tillräckligt. ... Det här är mer än en totalsågning för regeringen. De borde inte bara be om ursäkt. De borde kliva åt sidan, ta ansvar och avgå."
Inga Sæland nämner Nya Zeeland som ett föredöme. Det gör också Gunnar Smári Egilsson, ledare för Islands socialistparti. Han skriver i Vísir att regeringen borde be om ursäkt för att ha lättat på reglerna för inresa. Han anser att regeringen har lyssnat för mycket på turistnäringen och för lite på medborgarna:
"Den stora majoriteten av allmänheten väljer att få leva ett fritt liv i samhället och att ta på sig karantän om den behöver resa till utlandet. De som vill ha begränsningar av det dagliga livet och ofrihet för allmänheten, sjukdom och till och med död för det enda syftet att det ska komma turister förr snarare än senare är en absolut minoritet av medborgarna."
Björn Leví Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, tycker också att regeringen borde be om ursäkt. Men han är också självkritisk. Han skriver på Facebook att han anade oråd inför valet att lätta på inresereglerna. Han valde dock att tiga eftersom sådana farhågor inte alls återspeglade den stämning som då rådde:
"Samtidigt vet jag inte om jag hade vågat yttra mina tvivel vid den tiden. Det fanns ingen tolerans för sådana ord i samhället - samtidigt som det är statsmaktens skyldighet att våga säga sådant och jag räknar mig själv dit. Alltingsledamöter ska kunna säga ifrån även när det är obekvämt. I synnerhet då. Jag drar min lärdom av denna erfarenhet och ångrar att jag inte gjorde bättre ifrån mig."
Men statsminister Katrín Jakobsdóttir tänker inte be om ursäkt. Hon säger till Vísir att kritiken från oppositionen är osaklig. Hon räknar dock med att regeringens hantering av coronakrisen kan bli ett allt hetare ämne i valrörelsen:
"Jag tänker inte be folket om ursäkt för att islänningarnas resultat tillhör det bästa som gjorts i världen när det gäller kampen mot denna pandemi. Jag tänker heller inte enbart tacka regeringen för detta resultat. Det är naturligtvis först och främst våra duktiga experter och frontlinjepersoner som ska tackas liksom folket själv. Jag anser snarare att folket skulle klappa sig själv på ryggen än att be någon om ursäkt för det."
På Island rapporterades i går 115 nya fall av coronasmitta. Av dessa var det 89 personer som inte var i karantän. Lika många var redan fullt vaccinerade mot coronaviruset.

Nu är det 852 smittade som är i isolering. Dessutom är 2 243 personer i karantän och 951 personer i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas nu sju coronapatienter.

Uppdatering: Gårdagens siffror justerades senare upp till 122 nya fall av coronasmitta. Det gör gårdagen till den med näst flest fall sedan pandemins början.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.