lördag 24 juli 2021

Över 500 busshållplatser på Island får nya namn

Över 500 busshållplatser på Island får nya namn i augusti. De nya namnen ska bli kortare, enklare och begripligare. Och bussbolaget Strætó sorterar dessutom ut hållplatser som namngivits efter företag. I stället ska hållplatser om möjligt uppkallas efter kända platser och andra landmärken. Det uppger Strætó i ett pressmeddelande.

Marel, Hótel Saga, Olís, Nordica, Húsasmiðjan och Hótel Cabin är några av alla de hållplatsnamn som försvinner den 15 augusti. Då ger Strætó över 500 hållplatser nya namn. De allra flesta förändringarna görs i Reykjavík och den övriga huvudstadsregionen. Men några förändringar gäller också busstrafiken på landsbygden.

Syftet med förändringen är att underlätta för resenärer. Många hållplatser har i dag långa och komplicerade namn som är svåra att visa på skyltar och tar mycket plats på linjekartor. Enligt Strætó är dessutom många av de långa namnen svåra att förstå.

Namngivningen utgår i många fall från kända landmärken. De hållplatser i Reykjavík som i dag heter Sæbraut/Vitastígur respektive Nauthólsvegur/Natura blir Sólfarið respektive Öskjuhlíð.

Många hållplatser får också namn efter offentliga institutioner - som skolor, kyrkor, museer och idrottsföreningar - och gator. Hållplatsen Fjallkonuvegur/Gagnvegur döps till exempel om till Fjölnisvöllur efter idrottsplatsen.

Vidare ska namnen inte vara för långa, de bör vara på isländska och de ska helst inte hänvisa till privata företag. Och det senare är alltså förklaringen till att bland annat Marel och Hótel Saga försvinner från linjekartorna.

Här hittar du en lista över alla förändringar.