onsdag 28 juli 2021

Rekordmånga nya fall av coronasmitta på Island

123 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det är det högsta antalet sedan pandemin började för snart ett och ett halvt år sedan. Majoriteten av de smittade var inte i karantän. Och majoriteten var dessutom fullt vaccinerade mot coronaviruset. Men det är alltjämt vanligare att det är personer som inte är vaccinerade som smittas.

För sjutton månader sedan rapporterades det första coronafallet på Island. Efter en månad utan restriktioner i landet infördes nya coronaregler i söndags. Åtgärderna kom efter en vecka med snabbt ökande spridning av deltavarianten av viruset.

Än så länge är det för tidigt för att åtgärderna ska kunna ha effekt. Antalet smittade fortsätter också att stiga. I går rapporterades 123 nya fall av coronasmitta - det högsta antalet på en enda dag sedan pandemins början.

Hela 88 av de smittade var inte i karantän. Och 84 av dem var fullt vaccinerade mot coronaviruset. Sett till andelen smittade är det dock betydligt fler som inte är vaccinerade som smittas. Den största smittspridningen sker bland yngre islänningar där det är färre som är fullt vaccinerade.

Nu är det 745 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 2 030 personer i karantän och 1 011 i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas tre coronapatienter.

Nästan samtliga nya fall är av deltavarianten. Alma D. Möller, generaldirektör för Embætti landlæknis, sade under en presskonferens i går att den varianten både är smittsammare och leder till fler fall av allvarlig sjukdom. Eftersom det finns indikationer på att vaccinskyddet minskar med tiden överväger myndigheterna nu en tredje dos av coronavaccin inom kort.

Alma D. Möller underströk att vaccinen gjorde nytta även om de inte skyddade alla mot smittan. Att det nu är förhållandevis få som blir svårt sjuka i covid-19 förklarade hon med att så många islänningar nu har vaccinerat sig mot coronaviruset.

Myndigheterna vänder nu dessutom när det gäller vaccinering av gravida. Tidigare har gravida inte vaccinerats om de inte tillhörde någon riskgrupp eller jobbade inom vården eller andra yrken där det fanns stor risk att komma i kontakt med smittade. Nu erbjuds även de vaccinering mot coronaviruset.

Personer som fått Janssens vaccin ska erbjudas en andra dos så snart som möjligt. Det har visat sig att de som vaccinerats med Janssen - som ursprungligen var ett vaccin som bara skulle ges en gång - smittas i större utsträckning än andra. Förhoppningen är att vaccineringen med den andra dosen ska vara färdig tills skolorna börjar.

Den ökande smittspridningen i världen gjorde att Embætti landlæknis i går ändrade reserekommendationerna. Islänningar uppmanas nu att avstå från resor som inte är nödvändiga till högriskområden. Och det är enbart Grönland som Island inte klassar som ett högriskområde.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att vaccinerade personer i regel har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom. Men de kan fortfarande bli smittade och sprida smittan vidare till andra. Därför är det viktigt att personer som är bosatta på Island testar sig vid ankomst.

Dessutom uppmanas alla resenärer att alltid ha personliga smittskyddsåtgärder i åtanke - som att tvätta händerna, att undvika trängsel och att inte delta i stora sammankomster. Vidare skriver myndigheten att situationen är osäker och att förbindelser till Island kan ställas in med kort varsel. Därför innebär alla utlandsresor ett osäkerhetsmoment.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.