onsdag 21 juli 2021

Så kan östra Island försvinna från alltinget

För 21 år sedan skrotades Austurland som egen valkrets. Sedan dess har östra Island haft allt färre företrädare i alltinget. Och inför höstens val ser det ut som att regionen kan bli helt utan representanter. På de etablerade partiernas valsedlar finns ingen som faktiskt bor på östra Island som har en given plats i alltinget.

I 1999 års val till alltinget hade valkretsen Austurland fem mandat. Året därpå ändrades valkretsindelningen. Stora delar av norra Island och östra Island bildade den nordöstra valkretsen.

Den nya valkretsen hade tio platser i alltinget i valet 2003. Tre av dem som valdes in var hemmahörande i Austurland. Lika många mandat gick till regionen 2007. I nyvalet 2009 blev östislänningarna bara två. Lika många valdes in 2013.

I valet 2016 var Framstegspartiets Þórunn Egilsdóttir - som nyligen avled i cancer - den enda östislänningen som tog plats i alltinget. Hon var bosatt i Vopnafjörður. I valet 2017 fick hon sällskap av partikamraten Líneik Anna Sævarsdóttir från Fáskrúðsfjörður. Då var östislänningarna i alltinget två till antalet.

Men den 25 september ser det ut som att östra Island kommer att bli helt utan representation i alltinget. Ingen kandidat från Austurland har en säker plats i valet.

Líneik Anna Sævarsdóttir var 2017 tvåa på Framstegspartiets lista efter Þórunn Egilsdóttir. I provvalet siktade hon på första platsen men förlorade mot Ingibjörg Ólöf Isaksen från Akureyri. Hon är dock den som har störst chans att väljas in i alltinget. Om Framstegspartiet lyckas behålla sina två mandat i valkretsen går det andra till Líneik Anna Sævarsdóttir.

Självständighetspartiet lyckades 2007 och 2016 ta tre mandat i den nordöstra valkretsen. Om höstens val skulle bli en framgång går tredje platsen till Berglind Harpa Svavarsdóttir, kommunpolitiker i Fljótsdalshérað. Men om det bara blir två mandat går de till Njáll Trausti Friðbertsson och Berglind Ósk Guðmundsdóttir som båda är hemmahörande i Akureyri.

Socialdemokraternas tillbakagång i opinionen gör att partiet i dagsläget inte kan räkna med mer än att partiledaren Logi Már Einarsson väljs in. Liksom tvåan - kommunpolitikern Hilda Jana Gísladóttir - är han från Akureyri. Nummer tre på listan är Eydís Ásbjörnsdóttir, kommunpolitiker från Fjarðabyggð. 
Som stödet ser ut just nu blir hon utan plats i alltinget.

Gröna vänstern har länge haft ett starkt fäste i valkretsen. Ända sedan partiet bildades har listan toppats av Steingrímur J. Sigfússon som nu lämnar politiken. Överst står nu Óli Halldórsson, kommunpolitiker i Norðurþing, och tvåa är Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir från Ólafsfjörður. Trea är Jódís Skúladóttir, kommunpolitiker i Múlaþing. Hon är den östislänning som har de bästa chanserna - men det är osannolikt att Gröna vänstern skulle få tre mandat i valkretsen.

Partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson toppar Centerpartiets lista i den nordöstra valkretsen. Han är visserligen skriven i Jökuldalur men bor i själva verket i Garðabær. Den första kandidaten som faktiskt är hemmahörande i Austurland är Alma Sigurbjörnsdóttir från Reyðarfjörður. Som nummer fem på listan har hon ingen möjlighet att bli invald.

Renässans får i bästa fall ett mandat i valkretsen. Listan toppas av Eiríkur Björn Björgvinsson från Garðabær. Liksom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer han att folkbokföra sig på nordöstra Island för att kunna kandidera trots att han egentligen bor i huvudstadsregionen.

Även Piratpartiet kommer att betrakta det som en seger om det skulle bli ett mandat i nordost. Det går i så fall till Einar Brynjólfsson från Akureyri.

Folkets parti har ännu inte presenterat kandidaterna i den nordöstra listan. Det har heller inte Islands socialistparti - det parti utanför alltinget som har en realistisk chans att ta sig över femprocentsspärren.

Guðmundur Franklín Jónsson - som kandiderade i presidentvalet 2020 - bildade nyligen Liberala demokratipartiet. Partiet har dock inte gjort något som helst avtryck i opinionsmätningarna. Björgvin Egill Vídalín Arngrímsson kommer att toppa listan i den nordöstra valkretsen. Han är dock bosatt i Reykjavík.

Austurland kan i september bli den första isländska regionen som helt saknar representation i alltinget. För att det inte ska ske behöver Framstegspartiet eller Självständighetspartiet göra ett starkt val i den nordöstra valkretsen.

Óli Halldórsson, Njáll Trausti Friðbertsson och Ingibjörg Ólöf Isaksen är enligt Austurfrétt positiva till att utöka antalet valkretsar och därmed garantera större geografisk representation i alltinget. Men att det är just företrädare för de tre regeringspartierna som vill se en återgång till en äldre modell är inte oväntat.

I synnerhet Självständighetspartiet och Framstegspartiet gynnas redan i dag kraftigt av valkretssystemet eftersom landsbygdsröster i vissa fall väger dubbelt så tungt som storstadsröster. Det är också därför som de har motsatt sig alla förslag om att göra Island till en enda valkrets - vilket skulle göra alla röster lika mycket värda.

Logi Már Einarsson, Eiríkur Björn Björgvinsson och Einar Brynjólfsson anser däremot att hela landet bör vara en enda valkrets. Just Socialdemokraterna, Renässans och Piratpartiet - som har flest sympatisörer i storstäderna - skulle vinna på en sådan förändring.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons folkbokföringsflyttar.