fredag 9 juli 2021

Socialdemokraterna sjunker till ny bottennotering

Socialdemokraterna sjunker till den sämsta siffran under hela mandatperioden. Samtidigt är det hela nio partier som klarar femprocentsspärren till alltinget. Det visar den senaste mätningen från MMR. Utvecklingen gör att sannolikheten för ett regeringsskifte minskar. Det betyder i sin tur att Logi Már Einarsson blir allt mer ifrågasatt som ledare för Socialdemokraterna.

Efter 2016 års katastrofval var Socialdemokraterna ett så splittrat och demoraliserat parti att flera tunga namn till och med ville lägga ned partiet. De ansåg att det vore bättre att börja om på nytt i stället för att rädda ett parti som tycktes ha små möjligheter att nå målet att bli statsbärande.

Logi Már Einarsson tog över som partiledare efter Oddný G. Harðardóttir. Han lyfte partiet i valet 2017 och framstod ofta som den starkaste oppositionspolitikern. Han försökte också forma bilden av Socialdemokraterna som det självklara navet i en regering från mitten till vänster. I opinionen var partiet länge näst störst.

Men de senaste månaderna har varit svåra. Turerna kring partiets val av kandidater i Reykjavík mötte hård kritik. Samtidigt har Islands hantering av coronapandemin allt mer framstått som en framgång i ett internationellt perspektiv. Socialdemokraterna har liksom andra oppositionspartier i stor utsträckning blivit marginaliserade.

Hittills har statsminister Katrín Jakobsdóttir avvisat inviterna från Logi Már Einarsson om ett regeringssamarbete mellan Gröna vänstern och Socialdemokraterna. Det är ett stort bekymmer - utan Katrín Jakobsdóttir och Gröna vänstern kan han knappast forma en majoritet. Dessutom föredrar Socialdemokraternas väljare i större utsträckning Katrín Jakobsdóttir som statsminister.

I den senaste mätningen från Gallup fick Socialdemokraterna bara 9,9 procent - vilket var den sämsta siffran sedan valet 2017. Även i den senaste väljarbarometern från MMR svarar Socialdemokraterna för en ny bottennotering.

Socialdemokraterna får bara 10,6 procentenheter - vilket är en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med föregående mätning. Det är den lägsta noteringen sedan september 2017.

Men det är inte bara det svaga stödet som talar emot Socialdemokraterna. Ytterligare åtta partier klarar nu alltingets femprocentsspärr. Och om så många tar sig över spärren gynnas de större partierna som har fler väljare på landsbygden - och dit hör inte Socialdemokraterna som har flest sympatisörer i storstäderna.

Om det hade varit val i dag hade de tre regeringspartierna fått egen majoritet. Självständighetspartiet backar med 1,6 procentenheter till 25,4 procent. Framstegspartiet ökar med 3,5 procentenheter till 12,3 procent. Gröna vänstern minskar med 0,5 procentenheter till 11,9 procent.

Största oppositionspartiet är Piratpartiet med 12,2 procent - en nedgång med 0,9 procentenheter. Renässans ökar med 1,3 procentenheter till 9,1 procent. Centerpartiet förlorar 0,7 procentenheter till 6,6 procent. Stödet för Folkets parti är oförändrat med 5,5 procent. Även Islands socialistparti ligger still på 5,3 procent.

Logi Már Einarsson säger till RÚV att stämningen inom partiet påverkas av de sjunkande opinionssiffrorna. Men han är också övertygad om att medlemmarna är beredda att kämpa för att få stödet att öka:
"Det här är naturligtvis precis som det isländska vädret. Det växlar mellan solsken och regnskurar. Vi är nära det stöd som vi fick i senaste valet och naturligtvis vill vi ha mer än det här. Vi har inte presenterat vårt valmanifest för nästa mandatperiod. Jag är övertygad om att vi kommer att repa oss då."
Här kan du läsa mer om opinionsläget.