lördag 28 augusti 2021

Ännu ett dödsfall i coronapandemin på Island

Två personer har avlidit i sviterna av covid-19 i veckan. Båda har varit utländska turister - och båda hade kämpat mot sjukdomen i över två veckor. Nu har totalt 32 personer dött under coronapandemin på Island. Samtidigt väljer hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att ytterligare lätta på restriktionerna. Kravet på munskydd på idrottsevenemang utomhus slopas i dag.

I torsdags meddelade Landspítali i Reykjavík att en person avlidit i sviterna av covid-19. Det var det första dödsfallet i sjukdomen på Island på tre månader. Sjukhuset meddelade i går att ytterligare en person dött efter att ha smittats av coronaviruset. Totalt har nu 32 personer avlidit under coronapandemin.

I bägge fallen rörde det sig om utländska turister. Båda hade varit sjuka i över två veckor och vårdades den sista tiden på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

En av de avlidna var enligt ett pressmeddelande en fullvaccinerad person i 60-årsåldern. Den andra var en ovaccinerad person i 50-årsåldern.

På Island rapporterades i går 66 nya fall av coronasmitta. Nu är det 932 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 1 655 personer i karantän och 898 personer i inresekarantän. Totalt fjorton coronapatienter vårdas på sjukhus.

Nu är 84 procent av islänningar över tolv år fullvaccinerade mot coronaviruset. Sett till hela befolkningen är 72 procent fullvaccinerade. Dessutom har drygt var tionde islänning fått en extra dos.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir valde i går att lätta på ytterligare några restriktioner. Från och med i dag är det inte längre krav på att bära munskydd på idrottsevenemang utomhus. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Dessutom förtydligas regelverket kring privata sammankomster som exempelvis bröllop och födelsedagsfester. De behöver - till skillnad från exempelvis restauranger som måste stänga senast vid midnatt - inte avslutas vid en viss tid.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.