onsdag 18 augusti 2021

Hela Grímsey i karantän när coronasmittan kom till ön

När läkare kom till Grímsey för att vaccinera öborna en andra gång testades flera för coronasmitta. Två av dem testade positivt. För första gången under pandemin drabbades ön av smittan. Under några dagar var samtliga bofasta i karantän. All service för turister stängde eftersom det inte fanns några öbor som kunde hålla öppet.

Den 1 juni flög sjukvårdspersonal till Grímsey för att vaccinera öborna mot coronaviruset. Kommunen berättade i ett pressmeddelande att det var sexton personer som fick Janssens vaccin. Valet föll på Janssen eftersom det bara gavs i en dos. Därmed blev vaccineringen smidigare både för sjukvården och öborna.

På Grímsey - som ligger fyra mil norr om det isländska fastlandet - finns omkring 40 bofasta. Många av dem hade redan vaccinerats mot coronaviruset.

Hittills har ön varit fri från coronasmitta. Inga invånare på Grímsey har testat positivt för viruset.

Var tredje vecka kommer en läkare från fastlandet till Grímsey. Förra tisdagen skulle läkaren ge de öbor som ville en extra dos av Janssens vaccin. Då var det två personer som hade lindriga symtom på covid-19. Bägge testade positivt.

I söndags kom läkaren tillbaka till ön. Då testades ett fyrtiotal öbor för viruset. Ytterligare tre testade positivt. Smittan fanns i två hushåll. Men de täta banden mellan invånarna gjorde att samtliga sattes i karantän.

Karen Nótt Halldórsdóttir berättar i RÚV att ön i praktiken bommade igen när öborna var i karantän. Det var inte möjligt att hålla någon service öppen för turister. Under dessa dagar var det flera kryssningsfartyg som angjorde Grímsey:
"Det var nödvändigt att stänga restaurangen och butiken och det här var väldigt konstiga dagar. Det var en mycket speciell situation."
När majoriteten av invånarna fick negativa provsvar kunde livet börja återgå till det normala. Karen Nótt Halldórsdóttir säger till Vísir att det ändå var personalbrist överallt - men öborna är vana att täcka upp för varandra:
"Ön lamslogs i några dagar så Grímsey var en spökö i några dagar. ... Det var bara en tidsfråga när viruset skulle komma hit för första gången sett till turistströmmen hit i sommar."
På Island rapporterades i går 103 nya fall av coronasmitta. Nu hålls 1 165 personer i isolering. Totalt 30 coronapatienter vårdas på sjukhus i Reykjavík och Akureyri. Sex av dem ligger på intensivvårdsavdelning. Och fem av dem vårdas i respirator.

Dessutom är 2 244 personer i karantän och 927 personer i inresekarantän.

Trycket på sjukvården har varit högt de senaste veckorna när den fjärde vågen av coronasmitta drabbat Island. Bland de smittade finns ett fyrtiotal israeliska turister. För att lätta trycket på vården kommer alla utom en - som är för sjuk för att resa - att flygas från Keflavík till Israel. Evakueringsflyget har arrangerats av israeliska myndigheter.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.