måndag 16 augusti 2021

Interna strider när Centerpartiet väljer toppkandidater

Fjóla Hrund Björnsdóttir segrade till sist i södra Reykjavík i duellen mot Þorsteinn Sæmundsson. Hon blir därför Centerpartiets toppkandidat i valkretsen. Även i andra delar av landet genomgår nu partiet en förnyelse. På listorna inför höstens alltingsval är det inte bara män i medelåldern och uppåt som står överst.

Centerpartiet har i dag nio mandat i alltinget - där åtta är män och en är kvinna. Ledamöternas medelålder är 57 år. Samtidigt har partiets opinionssiffror de senaste månaderna sjunkit allt närmare femprocentsspärren till alltinget. Många förknippar alltjämt partiet med skandalen på Klaustur där ledamöter hånade kvinnor och minoriteter.

Inför alltingsvalet i september blir det stora förändringar på listorna. Men försöket att ändra bilden av partiet möter också motstånd. Allra tydligast blev det i södra Reykjavík.

En enig valberedning nominerade 33-åriga Fjóla Hrund Björnsdóttir som toppkandidat. I valet 2017 toppades listan av 67-årige Þorsteinn Sæmundsson. Han var inte alls nöjd med petningen. När listan skulle klubbas samlade han tillräckligt många anhängare för att förslaget skulle röstas ned.

Centerpartiets stadgar hade ingen given lösning på situationen. Valet föll på en rådgivande omröstning bland medlemmarna. Där segrade Fjóla Hrund Björnsdóttir med 58 procent av rösterna. Þorsteinn Sæmundsson erkände sig besegrad och finns inte med på listan i södra Reykjavík.

Turbulensen i södra Reykjavík hann ändå påverka utgången i andra valkretsar. Partiledningens mål var att tre av de sex listorna skulle ha kvinnliga toppkandidater. När det såg ut som att Þorsteinn Sæmundsson skulle segra i södra Reykjavík valde Ólafur Ísleifsson att avstå från att kandidera i norra Reykjavík.

I dag är Ólafur Ísleifsson partiets enda ledamot i valkretsen. Men om han skulle toppa listan i höstens val skulle den planerade könsfördelningen rubbas. I stället står nu Vilborg Þóranna Kristjánsdóttir överst på listan.

Birgir Þórarinsson är liksom 2017 partiets toppkandidat i den södra valkretsen. Även Karl Gauti Hjaltason - som sparkades ut från Folkets parti efter skandalen på Klaustur och därefter gick med i Centerpartiet - hade siktet inställt på att toppa listan. Han fick i stället uppdraget att leda partiet i den sydvästra valkretsen.

Nummer två på listan i sydväst är Nanna Margrét Gunnlaugsdóttir. Hon är syster till partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Karl Gauti Hjaltasons byte av valkrets var i praktiken ett sätt att undvika att samma situation uppkom i den södra valkretsen som i södra Reykjavík. Även han försökte samla anhängare för att fälla valberedningens förslag. Egill Sigurðsson - som ingick i valberedningen - ville se en omröstning mellan de två kandidaterna.

Men han fick inte med sig resten av valberedningen. Översta platsen på listan gick till Birgir Þórarinsson samtidigt som Egill Sigurðsson lämnade valberedningen i protest. Genom att öronmärka platsen i sydväst åt Karl Gauti Hjaltason lyckades dock Centerpartiet undvika en ny duell där medlemmarna skulle utse toppkandidat.

I förra valet stod Gunnar Bragi Sveinsson överst på listan i sydväst. Han återfinns nu på hedersplatsen längst ned på listan. När han tog en paus från politiken efter skandalen på Klaustur ersattes han av Una María Óskars­dótt­ir, som var nummer två på listan i valet 2017. Nu ville hon toppa listan. När platsen gick till Karl Gauti Hjaltason valde hon att inte kandidera alls.

Toppkandidat i den nordvästra valkretsen är Bergþór Ólason. Överst på Centerpartiets valsedel i nordost är Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Här kan du läsa mer om turbulensen inom Centerpartiet.