söndag 8 augusti 2021

Piratpartiets grundare kandiderar för Islands socialistparti

Birgitta Jónsdóttir kandiderar för Islands socialistparti i höstens val. Hon återfinns på artonde plats på partiets lista i norra Reykjavík. Valsedeln toppas av grundaren Gunnar Smári Egilsson. Bland kandidaterna till alltinget finns också Sanna Magdalena Mörtudóttir. Hon blev för tre år sedan partiets första folkvalda i kommunfullmäktige i Reykjavík.

Nyligen meddelade Piratpartiets grundare Birgitta Jónsdóttir att hon gått med i Islands socialistparti. Det hade då gått två år sedan hon lämnade Piratpartiet. Utträdet kom efter ett misslyckat försök att väljas till nya förtroendeuppdrag.

Nu står det klart att Birgitta Jónsdóttir även kandiderar till alltinget för Islands socialistparti. På listan i norra Reykjavík återfinns hon på artonde plats.

Överst på valsedeln finns grundaren Gunnar Smári Egilsson. Han bildade partiet samtidigt som han var chefredaktör för Fréttatíminn. Utgivningen drogs med enorma förluster och gick så småningom i konkurs. Många anställda anklagade Gunnar Smári Egilsson för att ha gett en falsk bild av läget och för att ha lämnat dem i sticket.

Islands socialistparti ställde upp i val för första gången 2018. Då fick partiet en ledamot - Sanna Magdalena Mörtudóttir - invald i kommunfullmäktige i Reykjavík. Gunnar Smári Egilsson valde att inte kandidera. Redan då var det många som undrade hur hans hantering av Fréttatíminns konkurs fungerade ihop med en socialistisk ideologi. Den kritiken kommer sannolikt att återkomma nu.

Bland övriga namn på listan märks bland annat författaren Oddný Eir Ævarsdóttir, regissören María Kristjánsdóttir och Sólveig Anna Jónsdóttir som är ordförande för fackförbundet Efling. Sanna Magdalena Mörtudóttir är nummer elva på valsedeln i norra Reykjavík.

I södra Reykjavík toppas listan av näringslivsvetaren Katrín Baldursdóttir. Bland kandidaterna finns även María Lilja Þrastardóttir Kemp - en av grundarna av slampparaden Druslugangan, Daníel Örn Árnarson - som är ersättare i fullmäktige i Reykjavík, Ása Lind Finnbogadóttir - som tidigare har ställt upp i val för Gryning - och artisten Ellen Kristjánsdóttir.

Toppkandidat i den södra valkretsen är ekonomen Guðmundur Auðunsson.

Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttirs partibyte.