fredag 13 augusti 2021

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Offer för Klausturskandal

Väljarna straffar inte längre Centerpartiet för skandalen på Klaustur. Det hävdar partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Hringbraut. Och om så vore fallet är det orättvist eftersom han själv är ett av offren. Samtidigt vill han att Island ska öka sina utsläpp - och öppnar för ett regeringssamarbete med Gröna vänstern.

Efter skandalen på Klaustur i Reykjavík kollapsade stödet för Centerpartiet. Medan en budgetdebatt pågick i alltinget gick ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson på bar ihop med tre partikamrater och två ledamöter från Folkets parti - som senare blev utsparkade och därför anslöt sig till Centerpartiet.

Under barrundan hånade de kvinnor och olika minoritetsgrupper. Några av dem redogjorde för sina sexfantasier med kvinnliga parlamentariker. De satte också betyg på deras utseende. Samtalen spelades in av en annan besökare och läcktes till medierna.

Så småningom ökade stödet för Centerpartiet på nytt. Länge låg stödet på omkring 10 procent i opinionsmätningarna. Men under året har stödet sjunkit på nytt. Nu ligger Centerpartiet strax ovanför femprocentsspärren till alltinget.

Under coronapandemin har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit den kanske hårdaste kritikern av regeringens hantering av krisen. Den har dock inte fått gehör hos väljarna. De senaste dagarna verkar han ha slagit in på ett nytt spår.

Nyligen publicerade han ett klipp på sig själv där han åt rå köttfärs. Därefter kom en bildserie där han tumlade omkring i gräset och lekte med hundar. Flera bedömare spekulerade i att det var ett sätt för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att påminna om sin existens. Vissa såg köttätandet som en outtalad kritik mot de senaste årens veganvåg på Island.

Fem av de sex politikerna som var med under skandalkvällen på Klaustur kandiderar i höstens val. Hittills är det enbart Ólafur Ísleifsson som inte tagit plats på någon lista. Gunnar Bragi Sveinsson kandiderar visserligen - men står inte på valbar plats.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tror inte att skandalen påverkar väljarnas inställning till Centerpartiet. Han säger i Hringbraut att det var han själv och partikamraterna som var de verkliga offren och inte de personer som hånades under kvällen:
"Jag skulle tycka att det var orättvist om man fick betala för att vara offer för något som senare visade sig vara ett brott, ett planerat brott."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har - trots avsaknad av bevis - hävdat att han och de övriga centerpartisterna utsattes för en komplott. Persónuvernd kom senare fram till att visselblåsaren Bára Halldórsdóttir inte hade rätt att spela in deras samtal i hemlighet. Men hur hon skulle ha känt till att centerpartisterna skulle diskutera kvinnor och minoriteter har ännu inte förklarats.

I intervjun säger han också att han kan tänka sig ett regeringssamarbete med Gröna vänstern. Och Katrín Jakobsdóttir - som är statsminister och ledare för Gröna vänstern - svarar att det finns förutsättningar för att de två partierna skulle kunna ha ett gott samarbete.

Tidigare har både Socialdemokraterna och Piratpartiet uteslutit Centerpartiet från en eventuell koalition eftersom de politiska skillnaderna är för stora. På grund av personstrider är det även osannolikt att Framstegspartiet skulle samarbeta med Centerpartiet.

Uttalandena är ändå intressanta. Före alltingets sommaruppehåll röstade Gröna vänstern nej till ett förslag från Piratpartiets Andrés Ingi Jónsson om att Island ska minska utsläppen med 55 procent. Nu säger miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson i RÚV att Gröna vänsterns mål är en minskning med 55 procent.

Frågan är hur de två partierna ska kunna enas i klimatfrågan. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har helt andra åsikter. Han skriver i Morgunblaðið att FN:s klimatrapport är en produkt av "aktivister" och hävdar att ord som "katastrofuppvärmning" utnyttjas av populister. Det bästa vore om Island kunde släppa ut så mycket som möjligt:
"Är det förnuftigt att närma sig detta stora ämne utifrån en extremtro, förutspå världsundergång, ständigt underblåsa fruktan, ge sig på kritiker med ursinne och kasta fram ytliga lösningar. Jag tycker inte det. Jag anser att miljöfrågor är viktigare än att det skulle vara möjligt att överlåta dem till new age-politikers extremism."
Här kan du läsa mer om Centerpartiet.