De senaste veckorna har en fjärde våg av coronasmitta drabbat Island. I går rapporterades 106 nya fall. Totalt är det nu 1 384 personer som hålls i isolering. Dessutom är 2 232 i karantän och 1 023 i inresekarantän.
Nu vårdas 26 coronapatienter på sjukhus. Två av dem ligger på intensivvårdsavdelning och vårdas i respirator.
Den senaste prognosen pekar på att omkring 5 000 kan ha smittats inom ett par veckor. Det skulle göra den fjärde vågen till den mest omfattande hittills. Samtidigt är det betydligt färre som behöver sjukhusvård. Majoriteten som nu smittas har lindriga eller inga symtom.
Men situationen blir allt mer bekymmersam. Sjukvårdens kapacitet börjar närma sig gränsen. De nya fallen är så många att smittspårningen nu har brister. Det kan också bli svårt att hitta boenden till personer som behöver vara i karantän.
På Landspítali i Reykjavík behövs både mer personal och utrustning för att kunna analysera fler coronatester. Nu är kapaciteten omkring 5 000 prover om dagen.
Behovet kommer att öka ytterligare den 16 augusti. Då införs en ny regel om att isländska medborgare samt personer som arbetar eller bor i landet ska testa sig inom 48 timmar från inresan. Testerna ska vara gratis. Personer som inte testar sig ska kunna bötfällas. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.
På flygplatsen i Keflavík är situationen närmast kaotisk tidiga morgnar och eftermiddagar när avgångarna är som flest. Incheckningen tar betydligt längre tid eftersom alla resenärer måste checka in manuellt. Ännu längre tid tar det att lämna flygplatsen. Resenärer kan få köa i ett par timmar i väntan på att få visa upp de dokument som behövs för att resa in i landet.
För att försöka stoppa smittspridningen går vaccineringen nu in i en ny fas. Alla som har vaccinerats med Janssens vaccin - som bara skulle ges i en dos - kommer att få ytterligare en dos. Personer i riskgrupper som redan är fullvaccinerade med två doser kommer även de att få ytterligare en dos.
Den 23 augusti inleds på nytt massvaccinering i Laugardalshöllinn i Reykjavík. Under två dagar ska barn i åldern 12 till 15 år vaccineras mot coronaviruset. Vårdcentralerna i huvudstadsregionen skriver i ett pressmeddelande att föräldrar bör följa med för att ge samtycke till vaccineringen. De kan också vara med under själva vaccineringen.
Island kommer i dagsläget inte att följa WHO:s råd att inte prioritera den egna befolkningen för att i stället donera vaccin till fattigare länder. Kamilla Jósefsdóttir, tillförordnad statsepidemiolog, sa under en presskonferens i torsdags att det fanns ett stort behov av vaccin på många håll i världen. Men att skydda den egna befolkningen var den främsta uppgiften. Något annat ansåg hon sig inte kunna motivera.
Samtidigt blir sprickorna mellan regeringspartierna allt tydligare. Situationen på Landspítali gjorde att finansminister Bjarni Benediktsson hävdade att det fanns avdelningar på sjukhuset som inte fungerade som de skulle. Sjukhusets problem kunde inte lösas enbart genom höjda anslag.
Budskapet från Självständighetspartiets ledare tolkades av många som ett direkt angrepp på hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir. Hennes parti - Gröna vänstern - har under mandatperioden stoppat en rad av de privatiseringar inom vården som Självständighetspartiet vill genomföra.
Hittills har Island försökt bekämpa smittspridningen genom restriktioner både i landet och vid gränsen. Men nu anser statsepidemiologen Þórólfur Guðnason att det är dags att ompröva åtgärderna. Han säger till Vísir att vaccineringen inte har resulterat i flockimmunitet. Enda vägen att uppnå flockimmunitet är därför att acceptera viss smittspridning.
Þórólfur Guðnason kommer inte att föreslå några skärpta restriktioner till den 13 augusti då de befintliga restriktionerna upphör om de inte förlängs. Han anser att det inte går att stoppa smittspridningen. Så länge som gränsen är öppen kommer coronaviruset att komma in i landet. Därför måste Island nu lära sig att leva med viruset.
I intervjun säger Þórólfur Guðnason att det viktigaste nu är att skydda riskgrupper och att inte belasta sjukvården mer än att den kan ta hand om de coronapatienter som behöver vård.
Uttalandena fick enorm uppmärksamhet. Många såg dem som ett tecken på en dramatisk kursändring. Samtidigt var det uppenbart att Þórólfur Guðnason inte hade förankrat budskapet. Själv åkte han på semester - medan Kamilla Jósefsdóttir inte visste hur hon skulle tolka det han sagt. I en intervju i RÚV upprepade han senare ungefär samma uttalanden.
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.