torsdag 19 augusti 2021

Statsepidemiolog vill se coronarestriktioner i flera månader

Ett fortsatt tak på 200 deltagare vid sammankomster men med möjlighet att ta in fler om alla nyligen har coronatestat sig. Förlängt krav på att använda munskydd i vissa miljöer. Obligatorisk enmetersregel på en mängd platser. Och förbud för restauranger och barer att ha öppet längre än klockan 23. Så ser statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­sons bild av de närmaste månaderna eller åren ut.

Den 28 augusti löper de befintliga coronarestriktionerna på Island ut. De infördes efter fyra veckor utan som några helst begränsningar. När smittspridningen växte och utlöste en fjärde våg i pandemin valde hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att tillmötesgå statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­sons krav på nya restriktioner.

Nyligen lämnade han in ett förslag på framtida restriktioner. Förslaget diskuterades av regeringen i går. Ännu har dock inga beslut fattats.

Þórólf­ur Guðna­son skriver att det inom de närmaste månaderna eller åren kommer att vara nödvändigt med fortsatta restriktioner för att förhindra smittspridning. Livet kommer under denna tid inte att gå tillbaka till samma mönster som före pandemin.

Det viktigaste för att bekämpa smittan är enligt Þórólf­ur Guðna­son krav som minimerar risken för att resenärer för med sig coronaviruset till Island. Han vill skärpa dagens inreseregler.

I dag behöver resenärer som är fullvaccinerade eller har genomgått sjukdomen covid-19 kunna visa upp ett negativt pcr-prov eller antikroppstest. Provet får inte vara äldre än 72 timmar. Utöver dessa krav vill Þórólf­ur Guðna­son dessutom testa resenärer vid gränsen.

Om det inte finns kapacitet att testa alla resenärer efterlyser han åtgärder som begränsar resandet så att alla kan testas.

I landet föreslår han ungefär samma restriktioner som i dag. Taket på 200 deltagare på sammankomster bör ligga fast. Men han vill göra det möjligt att släppa in fler besökare. Det kan ske mot kravet att deltagarna visar upp ett negativt coronatest som inte får vara äldre än 48 timmar. Fler än 200 kan också tillåtas om det går att dela upp deltagarna i grupper som inte har kontakt med varandra.

Þórólf­ur Guðna­son anser även att utelivet på restauranger, barer och andra uteställen bör begränsas. De måste stänga senast klockan 23. Skolan ska däremot vara fri från restriktioner.

Både munskydd och enmetersregeln ska vara obligatoriska i vissa miljöer inomhus. På arbetsplatser kan det bli aktuellt med regelbunden testning av personalen.

Dessutom tycker Þórólf­ur Guðna­son att sjukvården måste stärkas. Genom högre kapacitet i vården ökar förutsättningarna för att ta väl hand om personer som insjuknar i covid-19. Han anser också att det måste finnas en beredskap för att bekämpa nya och mer smittsamma mutationer av coronaviruset.

På Island rapporterades i går 124 nya fall av coronasmitta. Det är 1 169 smittade som hålls i isolering. På sjukhus i Reykjavík och Akureyri vårdas 25 coronapatienter. Fem av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Dessutom är 2 206 personer i karantän och 1 055 personer i inresekarantän.

Nu är 260 707 islänningar - vilket motsvarar 83 procent av befolkningen som har fyllt 12 år - fullvaccinerade mot coronaviruset. Ytterligare 6 645 personer har fått en första dos coronavaccin.

Bland dem som har fyllt 70 år är 99 procent nu fullvaccinerade. Färst fullvaccinerade finns i åldern 16 till 29 år. Där är det 80,4 procent som har fått två doser. I åldern 12 till 15 år är det bara 2,2 procent som är fullvaccinerade. Men där påbörjades den allmänna vaccineringen i dagarna. De som har fått bägge doserna tillhör i stor utsträckning prioriterade riskgrupper.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.