söndag 22 augusti 2021

Tar bortgångna makans plats på valsedeln

Þórunn Egils­dóttir gick bort i cancer i juli i år. Då hade Framstegspartiets lista i den nordöstra valkretsen redan klubbats. Där återfanns hon på hedersplatsen längst ned. Nu tar hennes make Frið­björn Haukur Guð­munds­son samma plats på listan i det kommande alltingsvalet. Toppkandidat är Ingibjörg Ólöf Isaksen, kommunpolitiker i Akureyri.

Þórunn Egils­dóttir valdes in i alltinget för Framstegspartiet 2013. Då hade hon sedan tidigare suttit i kommunfullmäktige i Vopnafjörður. I flera omgångar var hon partiets gruppledare i alltinget.

Men under 2019 berättade Þórunn Egils­dóttir att hon hade fått bröstcancer. Hon tog en paus från politiken för att koncentrera sig på kampen mot sjukdomen. Efter att först ha fått beskedet att cancern var borta upptäcktes den på nytt i december förra året. Hon gick bort den 9 juli i år.

I de senaste valen har Þórunn Egils­dóttir toppat Framstegspartiets lista i den nordöstra valkretsen. När listan spikades den 29 april i år stod det sedan tidigare klart att hon inte skulle kandidera. Ingibjörg Ólöf Isaksen - kommunpolitiker i Akureyri - segrade i provvalet och tog första platsen. Tvåa är alltingsledamoten Líneik Anna Sævarsdóttir.

Þórunn Egils­dóttir tog ändå plats på valsedeln. Hon fick den tjugonde och sista platsen på listan - som ofta fungerar som en hedersplats.

Nu står det klart att maken Frið­björn Haukur Guð­munds­son i stället tar den sista platsen på valsedeln. Han säger i Mannlíf att det är en ära att få ta hennes plats och att han tror att hon hade uppskattat gesten. Själv säger han sig aldrig ha röstat på något annat parti än Framstegspartiet.