fredag 3 september 2021

Glaciärlagunen Fjallsárlón är Islands fjärde djupaste sjö

Runt 1945 började den smälta glaciärisen från Fjallsjökull bilda en lagun. Nu är Fjallsárlón omkring 130 meter djup - vilket gör glaciärlagunen till Islands fjärde djupaste sjö. Fjallsárlón är som djupast närmast glaciären. Þorsteinn Sæmundsson, geolog vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att lagunen fortsätter att växa.

Avsmältningen från glaciärerna på den isländska sydkusten blir kanske tydligast vid Breiðamerkursandur. Där finns Jökulsárlón - en glaciärlagun som är en av Islands populäraste turistattraktioner - och grannlagunen Breiðamerkurlón samt Fjallsárlón, den nyaste av de tre lagunerna.

Fjallsárlón bildades omkring 1945 av smältvatten från Fjallsjökull, en utloppsglaciär från Öræfajökull. De senaste åren har även den blivit en turistattraktion. Trängseln och en utdragen tvist mellan markägarna vid Jökulsárlón har bidragit till att göra Fjallsárlón till ett alternativ till den mer kända grannlagunen.

När Jökulsárlón mättes 2009 hade djupet stigit till 284 meter - vilket gör lagunen till Islands djupaste vattendrag. Nu har djupet i Fjallsárlón mätts för första gången. Även den här lagunen växer snabbt och är nu Islands fjärde djupaste sjö.

Fjallsárlón är som mest 130 meter djup. Den är allra djupast där glaciärtungan upphör. Och djupet växer snabbt. Bara några få meter från kanten är Fjallsárlón 20 meter djup.

Þorsteinn Sæmundsson, geolog vid Háskóli Íslands, säger till Vísir att han räknar med att Fjallsárlón och de övriga glaciärlagunerna fortsätter att växa i takt med att jöklarna smälter:
"Det finns data från ismätningar som säger oss att de här lagunerna kommer att bli ännu djupare när glaciärerna drar sig tillbaka. När glaciärerna - när och om de gör det - har försvunnit ur dessa dalar så kommer det att bildas många djupa laguner där."
Här kan du läsa mer om Fjallsárlón.