torsdag 23 september 2021

Kyrkan på Grímsey totalförstörd i eldsvåda

Kyrkan på Grímsey brann ned till grunden sent i tisdags kväll. Larmet om eldsvådan kom vid 22.45. Den första brandbilen var på plats efter fem minuter. Men redan då var den gamla träkyrkan övertänd. Inga människor eller andra byggnader kom till skada i branden. Polisen har nu inlett en förundersökning om brandorsaken.

Miðgarðakirkja på Grímsey är Islands nordligaste kyrka. Den byggdes 1867 av drivved. Under 1932 flyttades den en bit från den dåvarande prästbostaden Miðgarðar. Skälet var just brandrisken. I samband med flytten byggdes kyrkan ut med ett kor och ett vapenhus med klocktorn. Den vigdes på nytt 1956 efter renoveringar.

Kyrkan fredades 1990. Bland annat dopfunten och ytterdörren var träsmide. Altartavlan gjordes 1878 av Arngrímur Gíslason och var inspirerad av Leonardo da Vincis målning av den sista nattvarden.

Allt detta förstördes i en våldsam brand i tisdags kväll. Larmet om eldsvådan kom 22.45. Det var svägerskan till brandkårschefen Svafar Gylfason som ringde. Hon bor nära kyrkan och hade sett elden sprida sig.

Svafar Gylfason var på plats med en brandbil efter fem minuter. Då hade redan en av de flygplatsanställda på ön hunnit fram med en brandbil från flygplatsen. Han hade själv sett branden från den höjd som flygplatsen ligger på.

Det stod snabbt klart att den gamla träkyrkan inte skulle gå att rädda. Svafar Gylfason säger i Morgunblaðið att släckningsarbetet pågick till fem på morgonen. Då hade de i den hårda nordanvinden förhindrat att elden spred sig. Men kyrkan hade brunnit ned till grunden:
"Allt stod i brand när vi kom fram. Kanske fem minuter efter att jag kom så kollapsade kyrktornet. Allt var övertänt på omkring tjugo minuter. Det hade blivit en sådan värme och skarp nordanvind i detta. Det fanns tyvärr inget att göra."
Polis från både Akureyri och Reykjavík reste till Grímsey i går för att påbörja utredningen av brandorsaken. Svafar Gylfason säger i Morgunblaðið att han inte tror att branden var anlagd. Den mest sannolika förklaringen är en kortslutning:
"Den värmdes upp med elelement. Jag tycker inte att något annat kan komma på fråga."
Inga föremål tycks heller ha klarat branden. Temperaturen verkar ha varit så hög att inte ens kyrkklockorna - som en gång flyttades till ön från kyrkan i Siglufjörður - kunde hittas i resterna.

Alfreð Garðarsson är ordförande i kyrkorådet på Grímsey. Han såg själv när kyrktornet föll. Han berättar i Morgunblaðið att det rasade över själva kyrkan - och därmed fick elden ytterligare spridning:
"Allt som var inne i kyrkan brann upp. Det är bara borta."
Grímsey tillhör Dalvíks pastorat. Odd­ur Bjarni Þorkels­son, präst i Möðru­vellir, är en av de präster som håller i gudstjänster och andra ceremonier i kyrkan. Han säger i Morgunblaðið att samtliga hade för avsikt att flyga till Grímsey i går:
"Den första reaktionen är chock. ... Man är slagen. Det här är platsens ansikte. Detta är en gammal kyrka som oerhört många har känslomässiga band till."
Ásthildur Sturludóttir, kommunchef i Akureyri, beskriver i ett uttalande branden som "ett mycket hårt slag och en känslomässig skada". Händelsen är särskilt allvarlig eftersom Grímsey de senaste åren har förlorat olika typer av samhällsservice samtidigt som fiskekvoter sålts till fastlandet.

Det är ännu oklart om kyrkan ska återuppbyggas. Biskop Agnes M. Sigurðardóttir säger i ett pressmeddelande att beslutet ligger i det lokala kyrkorådets händer. Hon kommer att stödja deras beslut och kommer också att ge sitt stöd till bygget av en ny kyrka på ön.

Här kan du läsa mer om Grímsey.