tisdag 7 september 2021

Lägsta antalet nya coronafall på Island på en dryg månad

Smittspridningen på Island sjunker nu till de lägsta nivåerna på nästan två månader. I den fjärde vågen av coronaviruset är det över 1 000 personer som har smittats av en variant som spreds från Bankastræti Club i Reykjavík. De befintliga restriktionerna gäller till och med den 17 september. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason anser att det är för tidigt att prata om lättnader.

Med knappt tre veckor kvar till alltingsvalet är det flera politiker som försöker göra coronapandemin till en valfråga. Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir - som är en av Självständighetspartiets toppkandidater i Reykjavík - har till exempel argumenterat för avsevärda lättnader av restriktionerna före valet.

De senaste veckorna har förtroendet för myndigheternas och regeringens hantering av pandemin sjunkit något. Men förtroendet är alltjämt stort. Och hittills är det ingen som med framgång har gjort synen på restriktioner till en valfråga.

Bara 22 nya fall av coronasmitta rapporterades i söndags - vilket var den lägsta siffran sedan den 18 juli. I går rapporterades 26 fall.

Nu är det totalt 629 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 1 349 personer i karantän och 583 personer i inresekarantän.

På sjukhus vårdas åtta coronapatienter. Ingen av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger till RÚV att utvecklingen är positiv. Den fjärde vågen av coronasmitta är nu på väg att ge med sig. Men han anser att det är för tidigt att prata om nya lättnader. De befintliga restriktionerna gäller till och med den 17 september.

Ett skäl till att han vill vänta är att de nya regler som togs i bruk den 28 augusti ännu inte tillämpas fullt ut. Då öppnade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir för ett höjt tak på 500 besökare på evenemang där deltagarna snabbtestats för coronasmitta. Än så länge har det inte hållits några sådana evenemang.

Þórólfur Guðnason säger att över 1 000 personer har smittats av en variant av viruset som kopplas till Bankastræti Club i Reykjavík. Det är den hittills mest omfattande gruppsmittan kopplad till en viss plats under coronapandemin.

Bland islänningar som har fyllt tolv år är det 84 procent som är fullvaccinerade mot coronaviruset. Þórólfur Guðnason säger i Morgunblaðið att det är mycket sällsynt att personer som redan genomgått sjukdomen covid-19 smittas på nytt. Det rör sig om ett femtontal fall - och då får de i regel lindriga symtom. Han tror ändå att tidigare sjukdom ger ett bättre skydd än vaccin.

Totalt har 33 personer avlidit i sviterna av covid-19 på Island.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.