måndag 11 oktober 2021

Birgir Þórarinsson byter parti två veckor efter valet

För två veckor sedan valdes Birgir Þórarinsson in i alltinget för Centerpartiet. Bara tretton dagar senare tar han klivet över till Självständighetspartiet. Den främsta anledningen till bytet är skandalen på Klaustur - som inträffade för tre år sedan. Självständighetspartiet har redan accepterat honom i partigruppen. Men agerandet får också hård kritik.

När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson 2017 bildade Centerpartiet efter att ha röstats bort som ordförande i Framstegspartiet var Birgir Þórarinsson en av de medlemmar som bytte parti. I valet samma år toppade han Centerpartiets lista i den södra valkretsen. Han var en av de sju centerpartister som valdes in i alltinget.

Ett år senare exploderade skandalen på Klaustur i Reykjavík. Fyra ledande centerpartister besökte baren tillsammans med två ledamöter från Folkets parti. Sigmundur Davíð Gunnlaugssons syfte med mötet var att förmå dem att byta parti.

Under kvällen hånade de kvinnor och olika minoriteter och skröt om politisk kohandel med ambassadörsposter. När inspelningar gjorda av en annan barbesökare läcktes till medierna halverades stödet för Centerpartiet. De två ledamöterna från Folkets parti uteslöts - och gick med i Centerpartiet.

Birgir Þórarinsson var inte med under kvällen på Klaustur. Han var också den av partiets ledamöter som var mest kritisk mot kollegornas agerande. Han vände sig dessutom mot Sigmundur Davíð Gunnlaugssons försök att utmåla sig som skandalens offer.

Ändå blev Birgir Þórarinsson kvar i Centerpartiet. I valet för två veckor sedan var han på nytt partiets toppkandidat i den södra valkretsen. Resultatet var dock en besvikelse. Stödet halverades jämfört med 2017. Centerpartiet fick bara 5,5 procent och tre mandat. Ett av dem gick till Birgir Þórarinsson.

I lördags - bara två veckor efter valet - berättade Birgir Þórarinsson i Morgunblaðið att han lämnade Centerpartiet. Dagen innan hade han gått med i Självständighetspartiet - där också det nya partiets alltingsgrupp beviljat honom inträde. Beslutet innebär att Självständighetspartiet går från sexton till sjutton platser i alltinget:
"Detta var inte ett enkelt beslut. Det tror jag att alla förstår. Och jag fattar det efter noggrant övervägande."
Birgir Þórarinsson skriver i Morgunblaðið att upprinnelsen till avhoppet är skandalen på Klaustur. Han hävdar att partibytet är det ärligaste mot väljarna och mot hans eget samvete. Under valrörelsen ska han ha motarbetats av partiledningen. Skandalen på Klaustur orsakade en spricka som inte har överbryggats:
"Efter min kritik mot Klausturfallet åtnjöt jag aldrig fullt förtroende inom gruppen och under en period ansågs det rakt ut att det var jag som var problemet."
Även Erna Bjarnadóttir - Birgir Þórarinssons ersättare i alltinget - går samtidigt över till Självständighetspartiet. Kvar för Centerpartiet i alltinget finns nu bara Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bergþór Ólason.

Han säger till Vísir att han hoppas att även Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bergþór Ólason följer med över till Självständighetspartiet.

Men agerandet får hård kritik. Inte minst är det många som uppfattar det som oärligt. Åtskilliga tror att han bestämt sig för att byta parti sedan länge - men att Birgir Þórarinsson stannat kvar i Centerpartiet tillräckligt länge för att kunna väljas in i alltinget. Om han bytt tidigare och ställt upp i Självständighetspartiets provval hade hans chanser att vinna ett mandat varit betydligt sämre.

Centerpartiets ledning diskuterade avhoppet i lördags. Efteråt skrev ledningen i ett uttalande att partibytet är "en stor besvikelse". Det beskrevs även som "ett hårt slag" för de medlemmar som arbetat för partiet under valrörelsen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ifrågasätter i Morgunblaðið skälen till avhoppet. Det har nu gått tre år sedan skandalen på Klaustur och han uppger att Birgir Þórarinsson har fått en rad olika förtroendeuppdrag sedan dess:
"Jag tror att varje människa ser att det nu har gått ungefär tre år sedan det här hände och sedan dess har mycket hänt och Birgir har fått förtroendet för en rad olika uppgifter. Så jag tror att detta är en tre år gammal efterkonstruktion som inte håller, tycker jag."
Att lämna Centerpartiet för Självständighetspartiet för egen del är inte aktuellt för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han undrar i Morgunblaðið också varför Birgir Þórarinsson vill att de övriga centerpartisterna också ska gå över om det är just dessa personer som han är missnöjd med:
"Men vi ska inte ge oss ut och följa honom ut i denna dy."
Han hävdar i Vísir att Självständighetspartiet genom partibytet ska ha försökt förhindra att Centerpartiet skulle kunna bilda en alltingsgrupp. Lagen säger att den ska bestå av minst tre ledamöter. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser sig ha stoppat kuppen genom att snabbt bilda en partigrupp med honom själv och Bergþór Ólason. Direkt efter ett val är det även tillåtet att bilda en grupp med bara två.

Bergþór Ólason säger i Morgunblaðið att han och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer att fortsätta arbeta för Centerpartiets politik i alltinget. I ledningen och bland medlemmarna ska det finnas ett starkt stöd för att arbeta vidare oavsett avhoppet.

Baldur Bergþórsson, ersättare för Centerpartiet i fullmäktige i Reykjavík, jämför på Facebook Birgir Þórarinsson med quislingar. Karl Gauti Hjaltason, som toppade Centerpartiets lista i den sydvästra valkretsen, säger till RÚV att beteendet är "sorgligt" och att avhoppet kommer oväntat. I stället för en dolk i ryggen hävdar han att det rör sig om "en stor, bred kniv". Guðni Hjörleifsson, som var nummer fyra på partiets lista i den södra valkretsen, talar i Morgunblaðið om "ett knivhugg i ryggen".

Páll Valur Björnsson, kommunpolitiker i Grindavík som tidigare representerat Ljus framtid i alltinget, skriver att avhopparen kan ha satt nytt "isländskt rekord i att svika väljarna". Karl Garðarsson, tidigare alltingsledamot för Framstegspartiet, skriver på Facebook att det "inte råder någon brist på politisk oärlighet" hos partibytaren.

Men på Facebook välkomnas Birgir Þórarinsson bland annat av Ásmundur Friðriksson, en av Självständighetspartiets ledamöter i alltinget. Samtidigt påpekar flera i sociala medier att Ásmundur Friðriksson nu kanske får en åsiktsfrände. Birgir Þórarinsson har tidigare bland annat tagit ställning mot generösare abortlagstiftning, ifrågasatt klimatförändringarna, föreslagit obligatorisk undervisning i kristendom i skolan och krävt ett minskat mottagande av asylsökande. Det är inga åsikter som har stöd i Självständighetspartiets mittfåra - men som förespråkats bland annat av just Ásmundur Friðriksson.

Bjarni Benediksson, Självständighetspartiets ledare, skriver på Facebook att han ser fram emot att samarbeta med Birgir Þórarinsson och att partiet rymmer många olika åsikter. Friðjón Friðjónsson, nyvald ersättare i alltinget, verkar inte lika entusiastisk. Han skriver på Twitter att det enda glädjande är att Birgir Þórarinsson nu säger sig representera Självständighetspartiets värderingar. Därför bör nykomlingen också verka för mänskliga rättigheter och sluta förneka klimatförändringarna.

Åtskilliga påpekar också det ironiska i att det var ett försök att locka över ledamöter från ett annat parti som nu lett fram till att Centerpartiet mister ledamöter. Att centerpartisterna i alltinget nu bara är två innebär dessutom att de ekonomiska resurserna för att bland annat anställa assistenter minskar.

Här kan du läsa mer om valresultatet.