onsdag 20 oktober 2021

Island går mot total avveckling av coronarestriktioner

Taket för deltagare på sammankomster höjs till 2 000 personer, kravet på munskydd i vissa inomhusmiljöer avskaffas och restauranger som serverar alkohol får ha öppet en timme längre. Det är några av de lättnader av coronarestriktionerna som infördes vid midnatt. Målet är att avveckla alla restriktioner om fyra veckor.

På Island är det nu 562 coronasmittade som hålls i isolering. Dessutom är 1 564 personer i karantän och 376 i inresekarantän. Sju coronapatienter vårdas på sjukhus men ingen av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Under gårdagen rapporterades 80 nya fall av smitta - vilket var det högsta antalet på nästan två månader. De senaste veckorna har snittet legat på omkring hälften av detta.

Sedan det första fallet av coronasmitta upptäcktes den 28 februari förra året har totalt 12 703 personer testat positivt för viruset. Pandemin har på Island hittills krävt 33 människoliv.

Hittills är 75 procent av befolkningen fullvaccinerad mot coronaviruset. Bland islänningar i åldern tolv år och uppåt är hela 89 procent fullvaccinerade.

Vid midnatt infördes en rad lättnader av coronarestriktionerna. Åtgärderna presenterades i går av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir vid en presskonferens. En enig regering stod bakom beslutet. Flera av Självständighetspartiets statsråd ville dock se en snabbare avveckling.

Målet är nu att avveckla alla restriktioner i två steg. Det första togs alltså vid midnatt. Nästa steg tas den 18 november om inte läget har försämrats. Då ska alltså de sista kvarvarande restriktionerna slopas.

Lättnaderna gäller inte ankommande resenärer. Personer som reser in i landet kommer alltjämt att behöva visa upp ett negativt coronatest utöver intyg på vaccinering. I annat fall kvarstår kravet på karantän.

Taket för deltagare vid sammankomster höjs nu till 2 000 personer. Tidigare var gränsen 500 besökare. Arrangörer kan få tillstånd att släppa in fler i publiken om gästerna har snabbtestat sig mot coronaviruset.

Restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd får ha öppet en timme längre. De kan nu servera gäster fram till klockan ett. En timme senare måste de sista gästerna ha lämnat lokalen. Restauranger behöver heller inte länge registrera gästerna.

Dessutom slopas kravet på munskydd i vissa inomhusmiljöer.

Svandís Svavarsdóttir uppger i ett pressmeddelande att förutsättningarna nu är bättre än när restriktionerna slopades helt i somras. Då ökade smittspridningen så kraftigt att flera restriktioner återinfördes fyra veckor senare.

Nu är det betydligt fler som är vaccinerade mot coronaviruset. Det är i stor utsträckning barn som smittas - och de blir sällan allvarligt sjuka. Även om trycket på sjukvården varit avsevärt ända sedan pandemins början bedöms nu belastningen inte vara större än att restriktionerna kan lättas.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.