onsdag 27 oktober 2021

Isländska dagstidningar sjunker till nytt bottenrekord

Aldrig tidigare har så få läst Fréttablaðið och Morgunblaðið. Islands två sista dagstidningar fortsätter att förlora räckvidd - och läsningen sjunker nu till den lägsta nivån någonsin. Bara 18,6 procent läser den prenumererade Morgunblaðið medan 30,7 procent läser den gratisutdelade Fréttablaðið. Det visar en ny mätning från Gallup.

Efter finanskraschen 2008 har utgivningen av dagstidningar på Island varit en ekonomisk katastrof. Sedan Davíð Oddsson 2009 tog över som chefredaktör på Morgunblaðið har tidningen gjort en samlad förlust på 2,2 miljarder isländska kronor. Utan ständiga kapitaltillskott från ägarna hade konkursen varit oundviklig.

Förlusterna för Morgunblaðið fortsatte även 2020. Då slutade resultatet med ett underskott på 75 miljoner isländska kronor. Mediebolaget Torg - där Fréttablaðið ingår - har ännu inte lämnat in någon årsredovisning. Tidningen har dock rapporterat att bolaget gjorde en förlust på närmare 600 miljoner.

I dag är det politiska intressen som håller Islands två sista dagstidningar vid liv. Morgunblaðið har starka kopplingar till fiskeindustrin - och uppenbarligen anser ägarna att förlusterna är en rimlig kostnad för att tidningen ska motsätta sig alla förändringar av fiskekvotsystemet. Investeraren Helgi Magnússon har starka band till Renässans - och på ledarsidan förespråkar Fréttablaðið en politik som matchar partiets.

Inget tyder på att den ekonomiska utvecklingen skulle vara på väg att vända. Tryckeriet Landsprent - som ägs av Árvakur som ger ut Morgunblaðið - har aviserat prishöjningar på tidningspapper på 40 procent nästa år. Skälet är att bristen på papper pressar upp priserna.

Inte heller finns det något som tyder på att upplageraset skulle vara på väg att vända. I Gallups räckviddsmätning från september sjunker både Fréttablaðið och Morgunblaðið till nya bottennoteringar. Aldrig tidigare har en så liten andel av islänningarna läst någon av dagstidningarna.

Morgunblaðið når nu bara 18,6 procent av befolkningen över 18 år. Dessutom blir de kvarvarande läsarna allt äldre. I åldern 18 till 49 år är det endast 8,2 procent som läser tidningen.

Fréttablaðið rasar till 30,7 procent. Bland islänningar mellan 18 och 49 år är räckvidden 21,5 procent. Det är alltså i stor utsträckning de yngre läsarna som nu ratar bägge tidningarna.

Viðskiptablaðið utkommer en gång i veckan och når nu 5,3 procent av den vuxna befolkningen.

Stundin - som ges ut varannan eller var tredje vecka - har inte deltagit i mätningarna på nästan tre år. När tidningen nu mäts på nytt är räckvidden 8,3 procent.

Bolaget Myllusetur - som bland annat ger ut Viðskiptablaðið - gjorde förra året en preliminär förlust på 55,2 miljoner. Stundin gjorde en vinst på 7,2 miljoner.

Här kan du läsa mer om mediemarknaden på Island.