I två veckors tid har ingen ny magma nått kratern i Geldingadalir. Det är den hittills längsta pausen i det utbrott som började den 19 mars i år. Aktiviteten i kratern upphörde den 18 september. Och den 27 september inleddes en jordskalvssvärm i anslutning till den underjordiska magmakanal som bildades innan utbrottets början.
Sedan i måndags har över 4 000 jordskalv registrerats i området. Majoriteten av skalven har sitt epicentrum sydväst om Keilir på Reykjanes. De flesta skalven sker på ett djup av fem till sju kilometer.
Det finns i dagsläget inga säkra tecken på att magma närmar sig ytan. Samtidigt påminner den utveckling som inleddes i måndags om förspelet till vulkanutbrottet i Geldingadalir. Det kan vara så att magman nu söker nya vägar uppåt mot jordskorpan.
Hittills har åtta skalv haft en magnitud på minst 3. Det kraftigaste skalvet denna vecka inträffade 11.28 i går och uppmättes till 3,8. Skalvet kändes i bland annat Grindavík, Keflavík och Reykjavík.
Jordskalven fortsatte under natten mot lördagen. Dagens hittills största skalv hade en magnitud på 3 och skedde klockan 5.01.
Veðurstofa Íslands har tagit fram en modell för lavaflödet om det skulle komma ett utbrott just vid Keilir. Under de två första veckorna skulle lavan täcka ett område mellan Fagradalsfjall och Trölladyngja. Lavan skulle inte hota någon bebyggelse.
Utvecklingen vid Keilir gör att Veðurstofa Íslands avråder människor från att vistas i området.
Här kan du läsa mer om jordskalven vid Keilir.