Askja, Katla, Hekla, Grímsvötn, Bárðarbunga och Öræfajökull är alla vulkaniska system som kan vara på väg mot utbrott. I tre veckor har det inte varit någon aktivitet i kratern i Geldingadalir på Reykjanes - men jordskalv vid Keilir skulle kunna vara en indikation på att ett nytt utbrott kan komma i samma område.
I många fall är detta vulkaner som erupterar ganska ofta. Men inget av dessa får utbrott så sällan som någon av vulkanerna på Snæfellsnes. Sedan i maj har ovanlig aktivitet registrerats vid Ljósufjöll.
Klockan 9.45 i går inträffade ett jordskalv med en magnitud på 2,9 knappt tre mil norr om Borgarnes. Skalvet ägde rum på ett djup av 4,5 kilometer. Dess epicentrum var i Ljósufjölls vulkaniska system.
Den exakta platsen var strax väster om sjön Langavatn som i sin tur ligger mellan kratern Grábrók och lavafältet Berserkjahraun - som bägge skapats av utbrott i just Ljósufjöll.
Ljósufjöll är ett av de vulkaniska systemen på Snæfellsnes. De har slumrat ända sedan Island befolkades under andra halvan av 800-talet. Sedan den senaste istiden har 23 utbrott kartlagts i Ljósufjöll. Det senaste skedde under mitten på 800-talet.
De flesta utbrotten i Ljósufjöll tros ha börjat i korta sprickor i marken där magma trängt fram. På många håll har lavan format stora kratrar.
De senaste månaderna har alltså en rad jordskalv ägt rum vid Langavatn. Gårdagens skalv var det näst största i området i år. De största skalven har kunnat kännas i närområdet.
Jordskalv i den här delen av Island är sällsynta. Det gör också att forskare och myndigheter följer utvecklingen med intresse. I dagsläget finns dock inget som tyder på att ett utbrott skulle vara på väg inom den närmaste tiden. Men skalven har troligen koppling till vulkanisk aktivitet.
Ett utbrott på Snæfellsnes vore något av en sensation. Vulkanerna på halvön har länge betraktats som slumrande. Avsaknaden av aktivitet har också lett till att halvön har övervakats mindre. De senaste åren har dock ny utrustning för att mäta jordskalv installerats. Det gör också att skalv som tidigare förblev oupptäckta nu kan registreras.
Páll Einarsson, professor emeritus i geofysik vid Háskóli Íslands, säger till RÚV att tecknen på ökande aktivitet i Ljósufjöll är tydliga. Samtidigt tror han att ett eventuellt utbrott dröjer:
"Det finns trots allt en viss regel för saker och ting. Om en vulkan inte har erupterat på länge så verkar också utbrottets förspel också bli långvarigt. I det här systemet har det inte varit något utbrott sedan landnámstiden. Då var det ett utbrott vid Rauðháls som ligger strax västerut. Det har alltså gått mer än tusen år. Det betyder troligen att ett utbrott knappast är överhängande inom de närmaste årtiondena fast detta nu har börjat ge ifrån sig livstecken."
Páll Einarsson jämför med utbrottet i Eyjafjallajökull 2010. Då hade det funnits tydliga tecken på att ett utbrott var på väg i arton år. På Snæfellsnes - där vulkanerna varit inaktiva så länge - tror han att det kan dröja ännu längre.
Här kan du läsa mer om jordskalv på Snæfellsnes.