tisdag 26 oktober 2021

Socialdemokraternas ledare sitter kvar efter valfiasko

Logi Már Einarsson är åter ifrågasatt som ledare för Socialdemokraterna. Resultatet i alltingsvalet var ett fiasko - och partiet räknar med ytterligare fyra år i opposition. Men än så länge tänker Logi Már Einarsson sitta kvar. Socialdemokraterna siktar nu in sig på vårens kommunalval. En flopp även där kan leda till en het debatt på nästa års landsmöte.

På landsmötet i november 2020 omvaldes Logi Már Einarsson till partiledare för Socialdemokraterna. Han fick 96,45 procent av rösterna. I ett pressmeddelande hävdade partistyrelsen att siffrorna återspeglade medlemmarnas förtroende för Logi Már Einarsson.

Logi Már Einarsson tog över Socialdemokraterna när partiet befann sig i en djup kris. I valet 2016 fick partiet bara 5,7 procent och tre ledamöter. Dåvarande ledaren Oddný G. Harðardóttir avgick efter fiaskot. En rad tunga medlemmar ansåg att läget var så hopplöst att partiet borde läggas ned och ombildas.

Logi Már Einarsson - med en bakgrund i kommunpolitiken i Akureyri - valdes till ordförande i brist på andra alternativ. I valet 2017 ökade stödet till 12,1 procent och Socialdemokraterna fick sju mandat. Då sågs det som en framgång även om partiet befann sig långt ifrån drömmen om att kunna utmana Självständighetspartiet om positionen som statsbärande.

Förra mandatperioden var Socialdemokraterna länge största oppositionsparti. I opinionen närmade sig partiet under Logi Már Einarssons ledarskap Självständighetspartiet.

Men valrörelsen blev ett misslyckande. Islänningarna var inte särskilt intresserade av ett regeringsskifte. Logi Már Einarsson lyckades heller inte övertyga väljarna om att han skulle kunna formera ett regeringsalternativ. Inte heller framstod Socialdemokraterna som ledare för oppositionen.

Valresultatet blev 9,9 procent och sex mandat. Socialdemokraterna blev visserligen största oppositionspartiet - men målet att utmana den sittande regeringen förblev en dröm. Utspelen som syftade till att få Gröna vänstern och Framstegspartiet att lämna koalitionen fick inte gehör.

Samtidigt växte kritiken mot Logi Már Einarsson. Socialdemokraternas tidigare räddare framstod nu som ännu en ledare som inte skulle infria ambitionerna att bli statsbärande. En stabil majoritet för den sittande regeringen borgar dessutom för att partiet ska vara utan inflytande i rikspolitiken i ytterligare fyra år.

Logi Már Einarsson säger i Morgunblaðið att han inte har några planer på att avgå. De övriga ledamöterna i alltinget uppger enligt Morgunblaðið att de inte diskuterar ett ledarbyte. I stället är det viktigt att påbörja arbetet inför kommunalvalen i maj nästa år.

Socialdemokraternas problem handlar enligt ledamöterna inte främst om partiledaren. Politiken och partistrukturen behöver också ses över.

I Reykjavík har Socialdemokraterna ingått i de styrande koalitionerna sedan 2010. I kommunen har borgmästaren Dagur B. Eggertsson en stark ställning. Han skulle sannolikt kunna utmana Logi Már Einarsson om ordförandeposten och vinna. Hittills har han dock inte visat något intresse för att ge sig in i rikspolitiken.

För Socialdemokraterna är ett starkt kommunalval en nödvändighet. Om partiet skulle förlora makten i Reykjavík skulle också det enda skyltfönstret för Socialdemokraternas politik försvinna.

I huvudstaden kan dock Socialdemokraterna trösta sig med en annan sak. I Reykjavík är nämligen Självständighetspartiets kris minst lika djup som Socialdemokraternas på riksnivå.

Här kan du läsa mer om valresultatet.