fredag 19 november 2021

Ägare till kratersjön Kerið drar in miljoner på inträden

Ägarna av kratersjön Kerið har de senaste åren dragit in över 500 miljoner isländska kronor i inträden från besökare. De köpte marken för bara 10 miljoner. Att det kostar pengar att beskåda Kerið är fortfarande kontroversiellt - och i samma stund som inträdena infördes började isländska arrangörer välja bort kratersjön.

Kerið på södra Island bildades vid ett vulkanutbrott för ungefär 3 000 år sedan. När turismen till Island började växa blev kratersjön populär. De rödsvarta sluttningarna och det klarblå vattnet lockade besökare. Ett stopp vid Kerið ingick ofta i rundturer till den så kallade gyllene cirkeln med Gullfoss, Geysir och Þingvellir.

Kring millennieskiftet köpte Óskar Magnússon, Ásgeir Bolli Kristinsson, Jón Pálmason och Sigurður Gísli Pálmason sjön. Prislappen var 10 miljoner isländska kronor.

Efter finanskraschen hösten 2008 ökade turismen till Island dramatiskt. Sommaren 2013 bestämde de sig för att börja ta betalt av besökare till Kerið.

Bussföretagen reagerade både starkt och snabbt. Kerið försvann från turerna längs gyllene cirkeln. Arrangörerna var inte beredda att betala. Entréavgiften blev också en politisk fråga. Många ifrågasatte om det faktiskt var lagligt att ta inträde av besökarna.

Det var inte bara utflyktsarrangörer som valde bort Kerið. Även islänningar slutade komma. I dag utgör utlänningar 95 procent av besökarna.

Inträdesavgiften har aldrig prövats juridiskt. Det kostar i dag 400 isländska kronor att besöka Kerið. Ägarna motiverar entrépengen med att den är nödvändig för att kunna hålla området i gott skick.

Men Kerið har också varit en god ekonomisk affär. Sedan avgiften infördes 2013 har ägarna enligt DV dragit in över 500 miljoner isländska kronor i intäkter från besökare.

Redan 2013 gjorde bolaget Kerfélagið en vinst på 1,7 miljoner. Året därpå ökade överskottet till 7,2 miljoner. Vinsten steg 2015 till 9,3 miljoner och var hela 30 miljoner under 2016. Under 2017 kunde ägarna räkna hem ett överskott på 58 miljoner. Och rekordåret 2019 slutade vinsten på 74 miljoner.

Intäkterna kulminerade 2018 då de uppgick till 141,5 miljoner. Samma år gjorde bolaget en förlust på 40 miljoner - något som berodde på investeringar i området.

Förra året kollapsade intäkterna på grund av coronapandemin. Bolaget drog in 27,5 miljoner på inträden och gjorde en förlust på 10,5 miljoner.

Hittills har inte Kerfélagið haft någon aktieutdelning. Vid årsskiftet hade bolaget tillgångar på 32 miljoner på banken och aktier till ett värde av 65 miljoner. Skulderna uppgick till 1,7 miljoner, skriver DV.

Här kan du läsa mer om Kerið.