söndag 28 november 2021

Fler kraftiga jordskalv i närheten av Hekla

Jordskalv i närheten av Hekla fortsätter att skaka södra Island. Under natten mot fredagen inträffade ett skalv med en magnitud på 3,5. Nyligen skedde ett skalv som uppmättes till 3,8 - och det jordskalvet kändes i bland annat Hella och Hvolsvöllur. Jordskalvens epicentrum är nära Vatnafjöll. Hittills finns det inga tecken på att de skulle ha samband med vulkanisk aktivitet.

Hekla har inte erupterat sedan 2000. Men sedan flera år har en av Islands mest aktiva vulkaner passerat den nivå som tidigare har varit tillräcklig för utbrott. Hekla har expanderat på ett sätt som tyder på att magma kommer allt närmare ytan.

Vulkanutbrott i Hekla kommer i regel utan förvarning. De enda säkra tecknen på ett nära förestående utbrott är en serie av täta och grunda jordskalv. Dessa skalv kommer ibland inte förrän 20 minuter innan vulkanutbrottet börjar.

Den 11 november skedde ett skalv med en magnitud på 5,2 vid Vatnafjöll nära Hekla. Jordskalvet var det största i området sedan 1987. Det verkade dock inte ha något samband med vulkanisk aktivitet. I stället var den sannolika förklaringen förändrade spänningar på grund av kontinentalplattornas rörelser.

Det stora skalvet följdes av hundratals efterskalv. Det största hade en magnitud på 3,4 och registrerades 23.23 den 13 november.

Sedan dess har jordskalven vid Vatnafjöll fortsatt. Klockan 3.17 i fredags inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3,5. Den 18 november skedde ett skalv som uppmättes till 3,8. Det skalvet var tillräckligt kraftigt för att kännas i bland annat Hella och Hvolsvöllur.

Nu registreras några tiotal skalv om dagen. De allra flesta är dock så små att de inte känns ens för personer som är bosatta i närområdet vid Hekla.

Här kan du läsa mer om det stora skalvet den 11 november.