måndag 1 november 2021

Öppnar kafé i ödeby i isländska Västfjordarna

För snart 60 år sedan flyttade de sista invånarna från Minnibakki i Skálavík. Sedan dess har husen i den övergivna byn bara använts som sommarbostäder. Men nu rustar ägarna upp Minnibakki för att öppna ett kafé och att ta emot turister. Skälet är utsiktsplattformen på Bolafjall som de tror kommer bli en stor attraktion.

På 636 meters höjd byggs nu en utsiktsplattform på Bolafjall utanför Bolungarvík i Västfjordarna. Där ska besökare under sommarmånaderna kunna blicka ut över Ísafjarðardjúp, Jökulfjörður och Hornstrandir.

Den slingriga vägen upp till toppen lockar varje sommar tusentals turister. Förhoppningen är att ännu fler ska upptäcka Bolafjall när det inte längre blir lika riskabelt att gå fram till kanten för att titta ned mot havet och blicka ut över fjällen och fjordarna.

Bolafjall ligger på vägen mot Skálavík - en avlägsen vik dit vägen bara är framkomlig under sommarhalvåret. De sista bofasta flyttade från Skálavík 1964. I dag används husen som sommarbostäder.

Minnibakki byggdes 1906 och var också det sista huset som övergavs. Hafþór Gunnarsson och dottern Guðbjörg Stefanía Hafþórsdóttir rustar nu upp Minnibakki för att öppna ett kafé. Hon är dessutom ordförande för kommunfullmäktige och säger till Vísir att intresset för utsiktsplattformen på Bolafjall är stort:
"Uppmärksamheten som det här bygget redan har fått är gigantisk och det är ännu inte färdigt."
Förhoppningen är att tillströmningen av besökare till Bolafjall också ska få allt fler att upptäcka Skálavík. Hafþór Gunnarsson säger till Vísir att han tror att kafét kan locka fikasugna gäster till gården:
"Och då är frågan var man kan få sig kaffe och klenäter. Det är naturligtvis här i Minnibakki."
Här kan du läsa mer om utsiktsplattformen på Bolafjall.