torsdag 4 november 2021

Professor: Vulkangaser är tecken på ny magma i kratern

På en och en halv månad har ingen lava runnit ur kratern i Geldingadalir. Men den vulkaniska aktiviteten har inte upphört helt. Fortfarande strömmar vulkangaser upp ur kratern - och det betyder sannolikt att ny magma kommer in i magmakammaren. Trycket är dock inte tillräckligt för att magman ska flöda ur kratern som lava.

På kvällen den 18 september upphörde lavaflödet i kratern i Geldingadalir. Då hade utbrottet pågått i intervaller i flera månaders tid. En och en halv månad senare har fortfarande ingen ny lava nått kratern.

Sedan dess har myndigheterna sänkt beredskapsnivån i Geldingadalir. Färgkoden för flygtrafik har dessutom ändrats från orange till gul.

Men ingen expert eller myndighet har hittills deklarerat att utbrottet är över. Under en period inträffade tusentals jordskalv vid Keilir - något som skulle kunna tyda på att ett utbrott skulle kunna börja på en annan plats i samma område. Dessutom har vulkangaser fortsatt att stiga upp ur kratern.

Þor­vald­ur Þórðar­son, professor i vulkanologi vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att vulkangaserna sannolikt betyder att ny magma fortsätter att komma in i kratern. Trycket är dock inte tillräckligt för att magman ska nå ända upp till jordskorpan. Han är inte främmande för tanken att utbrottet skulle kunna gå in i en ny fas med nya magmaflöden ur kratern:
"Det kan absolut hända igen men vi vet ännu inte hur slutet blir. Det här kan gå åt båda hållen. Det här kan liksom dö ut men så kan det också komma igång på nytt vare sig om det är i den här kratern eller i någon ny krater."
Förra veckan inträffade drygt 200 jordskalv i området. Majoriteten hade epicentrum i området kring Keilir och Fagradalsfjall. Det största skalvet hade en magnitud på 2,7 och ägde rum den 31 oktober.

Jordskalven har alltså minskat i antal och styrka. Men att de fortsätter kan även det vara ett tecken på att den vulkaniska aktiviteten inte är över. Þor­vald­ur Þórðar­son säger i Morgunblaðið att flera av skalven sker i anslutning till den underjordiska magmakanal som bildades under upptakten till utbrottet i Geldingadalir:
"Det finns naturligtvis fortfarande seismisk aktivitet vid Keilir som är direkt ovanpå kanalen. ... Det är något som pågår där nere. Det är någon rörelse på gång och så är bara frågan hur man vill tolka det."
Under gårdagen var det förhållandevis lugnt i området. Ett tjugotal mindre jordskalv registrerades då i närheten av Geldingadalir.

Här kan du läsa mer om utbrottet i Geldingadalir.