onsdag 10 november 2021

Rekordmånga coronafall på Island - restriktioner återinförs

168 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det är det högsta antalet under hela pandemin. Nu återinförs restriktioner som tidigare avvecklats för att bromsa de senaste veckornas växande smittspridning. Vid midnatt begränsandes öppettiderna för restauranger samtidigt som taket för sammankomster sänktes till 500 deltagare.

Den 20 oktober meddelade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att Island skulle lätta på de restriktioner som införts för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Beskedet var det näst sista på vägen mot ett normalt liv. Fyra veckor senare skulle de sista restriktionerna avvecklas.

Så blev det inte. De senaste veckorna har smittspridningen ökat avsevärt.

Under gårdagen rapporterades 168 nya fall av coronasmitta. Det var det hittills högsta antalet under hela pandemin. Det tidigare rekordet sattes i fredags. Då rapporterades 167 nya coronafall.

Av gårdagens 168 fall var 91 personer redan fullvaccinerade. En person hade fått sin första dos av coronavaccin. Resterande 76 smittade var inte vaccinerade.

Nu är det 1 260 smittade som är i isolering. Ytterligare 2 216 personer är i karantän. Dessutom sitter 217 i inresekarantän.

Arton coronapatienter vårdas på sjukhus. Fem av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

I Akranes är det just nu 132 som är smittade. Utbrottet av smitta i den västisländska staden kan spåras tillbaka till en karaokefest förra lördagen. Majoriteten av de smittade är yngre än 30 år.

Vid midnatt återinfördes en rad av de restriktioner som slopats tidigare i höst. De nya begränsningarna gäller i fyra veckor till och med den 8 december. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Gränsen för antalet tillåtna deltagare vid sammankomster sänks från 2 000 till 500 personer. Arrangörer kan ordna evenemang för 1 500 deltagare om de nyss har testats för viruset. Om det inte är möjligt att hålla en meters avstånd ska gäster använda munskydd.

Restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd måste stänga två timmar tidigare. Ingen servering får ske efter klockan 23 och vid midnatt ska alla gäster ha lämnat lokalen. Därutöver återinförs skyldigheten att registrera besökare. Servering av alkohol får bara ske till sittande gäster.

Alla som är 16 år och äldre är skyldiga att använda munskydd i miljöer där det inte är möjligt att upprätthålla enmetersregeln. Det innebär bland annat att munskydd blir obligatoriskt i kollektivtrafiken och i de flesta butiker.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade i samband med Svandís Svavarsdóttirs beslut att han hoppades att en tredje vaccindos skulle kunna ge flockimmunitet mot coronaviruset. Alla som har fyllt sexton år och redan är fullvaccinerade ska erbjudas ytterligare en dos när det har gått sex månader sedan andra dosen.

Svandís Svavarsdóttir uttalade sig om restriktionerna efter att regeringen sagt ja till skärpningarna. Hon sade då att det var avgörande att hålla smittspridningen på en nivå som gjorde att sjukvården inte kollapsade.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.