torsdag 18 november 2021

Två månader utan ny lava i kratern i Geldingadalir

I två månaders tid har ingen ny lava runnit ur kratern i Geldingadalir. Men fortfarande sipprar mindre mängder gas upp ur kratern. Och de två senaste månaderna har marken åter börjat stiga i området kring Fagradalsfjall. Den sannolika förklaringen till landhöjningen är att magma på nytt strömmar in i det vulkaniska systemet.

På kvällen den 18 september upphörde den synliga aktiviteten i kratern i Geldingadalir. Vulkanutbrottet hade då pågått sedan den 19 mars i år. Under den sista fasen kom utbrotten i kratern i intervaller med längre perioder utan några lavaflöden emellan.

Det har alltså gått två månader sedan lava slutade strömma ur kratern. I dagsläget är det inget som tyder på att utbrottet skulle börja på nytt. De senaste veckorna har det varit förhållandevis lugnt i området.

Aktiviteten i kratern har inte upphört helt och hållet. Fortfarande sipprar vulkangaser upp ur kratern. Det tyder på att mindre mängder magma är på väg uppåt mot jordskorpan. Trycket är dock inte i närheten av tillräckligt för att leda fram till ett utbrott.

Innan utbrottet började reste sig marken i området. Landhöjningen berodde på magma som rörde sig uppåt mot jordskorpan.

När utbrottet rasade började höjningen så småningom att sjunka tillbaka. Men i mitten på september - ungefär samtidigt som aktiviteten i kratern upphörde - inleddes en ny period av landhöjning. Expansionen är alltjämt blygsam. De två senaste månaderna har landhöjningen varit som mest två centimeter.

Landhöjningen sker enligt Veðurstofa Íslands från Geldingadalir i söder till Keilir i norr. Det är alltså i samma område som utbrottet pågick. Den sannolika förklaringen är nya magmarörelser på ett djup av omkring femton kilometer. Det kan ta åtskilliga år innan denna magma närmar sig ytan.

Expansionen kan ha samband med den serie av jordskalv som inleddes nära Keilir i slutet på september och varade i en månad.

Det senaste större skalvet i området vid Keilir ägde rum vid femtiden på morgonen den 12 november. Det jordskalvet hade en magnitud på 3,2. Det var dessutom det största skalvet på en dryg månad. Kraftigast var det skalv som skedde den 2 oktober och uppmättes till 4,2.

Klockan 20.11 i går skedde ett skalv med en magnitud på 3,0. Skalvet hade sitt epicentrum nordost om Grindavík inte långt från Keilir. Veðurstofa Íslands fick tre rapporter om skalvet från boende i Grindavík.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.