söndag 14 november 2021

Vägen till Árneshreppur ska hållas öppen i vinter

Två gånger i veckan ska vägen till Árneshreppur plogas - om det inte snöar för mycket och om den inte kommer att snöa igen direkt efter att den öppnats. Beslutet innebär att Islands ensligaste kommun troligen inte kommer att vara avskuren från övriga landet under stora delar av vintern. Snöröjningen är ett försök för att se om det är möjligt att hålla vägen öppen.

I tisdags snöade vägen till Árneshreppur igen för första gången denna vinter. Sedan dess har den varit oframkomlig. För invånarna i Islands ensligaste kommun är detta en del av vardagen under delar av vintern. Mellan den 5 januari och den 20 mars sker ingen snöröjning alls - om inte kommunen betalar halva kostnaden för Vegagerðin.

I dag är 42 personer skrivna i Árneshreppur i Västfjordarna. Förra vintern var det dock bara 15 personer som bodde i kommunen. Ett skäl till att så många har flyttat från kommunen är att den ofta är avskuren från övriga Island flera månader i sträck under vintrarna.

Invånarna har i många år försökt få politikerna i alltinget att öronmärka finansiering till att hålla vägen öppen. Ett sådant löfte gavs också före 2008 års finanskrasch - men det drogs tillbaka när en rad olika besparingar genomfördes.

Nu meddelar Vegagerðin att det för första gången ska göras ett försök att hålla vägen öppen även efter nyår och fram till våren. Om det är möjligt ska vägen plogas två gånger i veckan. Vegagerðin står för hela kostnaden.

De åtta milen mellan Bjarnarfjörður i söder och Norðurfjörður i norr är hårt drabbade av laviner. På flera håll är mobiltäckningen dålig. Därför är arbetet förknippat med risker.

Vegagerðin skriver i ett pressmeddelande att vägen ska plogas när vädret tillåter. Den ska bara öppnas när det finns förutsättningar för att den inte ska snöa igen inom kort. Beslutet är ett försök som syftar till att se om det över huvud taget är möjligt att hålla vägen öppen hela vintern.

En nyckel till att hålla vägen framkomlig är passagen över Veiðileysuháls. En ny sträckning över passet har funnits i planerna i många år men har aldrig prioriterats. Nu finns förhoppningar om att vägen ska kunna dras om till 2024. Då ska den inte längre gå rakt genom ett av de mest lavinutsatta områdena i hela kommunen.

Här kan du läsa mer om debatten om vägen till Árneshreppur.