fredag 24 december 2021

Ännu ett rekord för nya coronafall på Island

Hela 443 nya fall av coronasmitta upptäcktes på Island i går. Dessutom var det ytterligare 51 personer som testade positivt för viruset vid gränsen. Aldrig tidigare har så många nya fall rapporterats på en dag sedan pandemins början. Nu svarar omikronvarianten av coronaviruset för omkring 70 procent av de nya fallen. 

I tisdags sattes ett nytt rekord för coronafall på Island. Då rapporterades 286 fall i landet och 27 vid gränsen - alltså totalt 313 positiva svar. Det var dessutom andra dagen i rad som det sattes ett rekord.

Det rekordet blev inte långvarigt. Hela 443 nya fall av coronasmitta rapporterades i går. Vid gränsen upptäcktes ytterligare 51 fall. Det sammanlagda antalet fall var alltså 494 - vilket också är den i särklass högsta totalsiffran sedan pandemins början för tjugo månader sedan.

En gång tidigare - i onsdags - hade lika många fall upptäckts vid gränsen.

Nu är 2 622 smittade i karantän. Dessutom är 3 159 personer i karantän och 456 i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas tio coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son sade under gårdagens presskonferens att omikronvarianten nu står för 70 procent av de nya fallen. Den verkar vara på väg att ta över från deltavarianten som länge varit dominerande på Island.

Þórólf­ur Guðna­son konstaterade att omikronvarianten verkade vara avsevärt smittsammare än tidigare varianter. Däremot finns tecken på att den mindre ofta leder till allvarlig sjukdom. De flesta får förhållandevis lindriga symtom.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.