måndag 20 december 2021

Coronasmitta härjar i alltinget - alla i Renässans smittade

Hela Renässans grupp i alltinget har smittats av coronaviruset. Även en av partiets ersättare har testat positivt för coronasmitta. Därutöver är ytterligare en ledamot och fyra anställda i alltinget smittade. Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka - och allt fler smittas nu av omikronvarianten. Det är därför osannolikt att några restriktioner lättas före jul.

De senaste dagarna har den fjärde vågen av coronasmitta åter blivit mer intensiv. Under gårdagen rapporterades 200 nya fall - vilket är ett av de högsta antalen under hela pandemin. I lördags rapporterades 186 fall och i fredags 176 fall.

Nu är det 1 724 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 2 450 personer i karantän.

Än så länge är det alltjämt deltavarianten av viruset som dominerar på Island. Men allt fler smittas av omikronvarianten. Hittills har 147 fall av den varianten upptäckts. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att han tror att omikronvarianten kommer att ta över inom de närmaste dagarna eller veckorna:
"Det är uppenbart att vi är på väg mot samma utveckling som vi ser i våra grannländer."
De befintliga restriktionerna löper ut den 22 december. Tidigare har Þórólf­ur Guðna­son om för hög smittspridning för att kunna lätta på restriktionerna. Nu ökar smittspridningen ytterligare - och därför utesluter han inte att det kan bli aktuellt att skärpa reglerna.

Under helgen har en rad fall av coronasmitta upptäckts i alltinget. Hela Renässans grupp i alltinget - som består av de fem ledamöterna Guðbrandur Einarsson, Hanna Katrín Friðriksson, Sigmar Guðmundsson, Þorbjörg Sigríður Gunnlaugsdóttir och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir - är smittade. Dessutom har María Rut Kristinsdóttir - som är ersättare i alltinget och assistent till partiledaren Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir - också smittats.

Även ­socialdemokraten Oddný G. Harðardóttir är smittad. Dessutom har fyra anställda i alltinget testat positivt för coronaviruset.

Dagens sammanträden i alltingets nämnder i Reykjavík kommer att ordnas digitalt. De anställda i alltinget som har möjlighet att arbeta hemifrån har uppmanats att göra det. Det är ännu oklart om dagens session i alltinget kommer att genomföras eller skjutas upp på grund av smittläget.

Kommunerna i huvudstadsregionen har beslutat att ställa in de traditionsenliga nyårsbrasorna. Skälet är att kommunerna inte vill bidra till att skapa folksamlingar där viruset kan spridas.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.