måndag 27 december 2021

Fyra dagar i rad med rekordmånga coronafall på Island

448 nya fall av coronasmitta på julafton, 493 på juldagen och 463 på annandagen. Den fjärde pandemivågen på Island fortsätter att växa - och nu är 1,5 procent av befolkningen antingen i isolering eller karantän. De siffror som rapporterades under julhelgen är de högsta hittills under coronapandemin.

Det första fallet av coronasmitta på Island upptäcktes den 28 februari 2020. De senaste månaderna har en fjärde våg av coronasmitta drabbat landet - och sett till antalet fall är det den värsta hittills. Nu svarar omikronvarianten för en majoritet av de nya fallen.

Dagen före julafton rapporterades 443 nya fall på Island. Aldrig tidigare hade så många fall upptäckts på en dag. Dessutom var det 51 personer som testade positivt för coronaviruset vid gränsen.

Men smittspridningen fortsätter att öka. På julafton rapporterades 448 nya fall i landet utöver 40 vid gränsen. På juldagen steg antalet till 493 i landet men sjönk till 29 vid gränsen. Och på annandag jul var antalet nya fall 463 i landet och 9 vid gränsen.

Det var i går 3 526 smittade som hölls i isolering och 5 109 personer som var i karantän. Det betyder alltså att ungefär 1,5 procent av befolkningen hade testat positivt för coronasmitta eller hade umgåtts med någon som visat sig vara smittad.

På Landspítali i Reykjavík vårdas elva coronapatienter. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och tre av dem vårdas dessutom i respirator. En av de patienter som intensivvårdas är en 16-åring.

Samtidigt som smittspridningen fortsätter att breda ut sig är det alltjämt får som blir svårt sjuka. Av de smittade som Landspítali har under uppsikt är det enligt Morgunblaðið hela 97 procent som bara har milda eller inga symtom på covid-19.

Om smittspridningen ökar ytterligare kan ändå läget på sjukhuset bli kritiskt. Även om de allvarliga fallen av covid-19 är förhållandevis få gör antalet smittade att det blir trångt på intensivvårdsavdelningarna. Samtidigt är det också många som behöver vård för säsongsinfluensor.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.