torsdag 2 december 2021

Grímsey får ny kyrka inom ett år från storbranden

Inom ett år från den eldsvåda som totalförstörde kyrkan på Grímsey ska en ny kyrka stå färdig på Islands nordligaste utpost. Den nya kyrkan ska på många sätt påminna om föregångaren som restes av drivved 1867. Prislappen för nybygget väntas bli 80 till 100 miljoner isländska kronor. I väntan på den nya kyrkan får öborna hålla gudstjänst på bygdegården.

Strax före klockan 23 den 21 september i år kom larmet. Kyrkan på Grímsey stod i brand. Den första brandbilen var framme redan fem minuter efter att eldsvådan upptäckts. Redan då var branden så stor att det var uppenbart att kyrkan inte skulle kunna räddas.

Kyrkan på Grímsey byggdes av drivved 1867. Sedan dess har den varit en samlingspunkt för invånarna på Islands nordligaste utpost i Atlanten. De senaste åren har en präst från Dalvík på fastlandet kommit för att hålla gudstjänst några gånger om året.

Träkonstruktionen gjorde att kyrkan snabbt blev ett byte för lågorna. När kyrktornet rasade ihop föll det över den övriga byggnaden. Tillsammans med en hård nordanvind bidrog det till att sprida branden. Utöver själva kyrkan förstördes dessutom mängder av föremål.

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd. I dagsläget finns dock inga misstankar om brott. En kortslutning har nämnts som den troligaste brandorsaken.

Nu har kyrkorådet på Grímsey beslutat att bygga en ny kyrka. Målet är att den nya kyrkan ska stå klar före den 21 september nästa år. Ön ska alltså inte vara utan kyrka längre än ett år.

Alfreð Garðarsson, som är ordförande för kyrkorådet, säger i Morgunblaðið att insamlingen till bygget går bra. Både öbor och personer från fastlandet har skänkt pengar till kyrkan. Uppdraget att rita den nya kyrkan har gått till arkitekten Hjörleifur Stefánsson:
"Vi tänker börja bygga i vår. Då tänker vi rensa bort det som återstår av grunden och gjuta en ny grund. Så får vi hit en byggherre och påbörjar bygget och blir gärna färdiga nästa sommar."
Planen är att den nya kyrkan ska likna den gamla. Även detta blir en träkyrka - men inte av drivved. Kyrkan blir 80 till 90 kvadratmeter stor. Den får också en balkong enligt samma modell som föregångaren. Prislappen beräknas hamna mellan 80 och 100 miljoner isländska kronor.

Men nybygget ska också innefatta förbättringar. Kyrkorådet har också beslutat att bygga en sakristia och en toalett - något som inte fanns i den gamla kyrkan.

I väntan på en ny kyrka hålls gudstjänster i bygdegården på Grímsey.

Här kan du läsa mer om branden som förstörde kyrkan på Grímsey.