onsdag 15 december 2021

Högsta antalet nya coronafall på Island i december

Hela 165 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Antalet var det högsta hittills i december - och statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son befarar att smittspridningen kommer att öka inom den närmaste tiden. Nu har ett fyrtiotal fall av omikronvarianten upptäckts i landet. Men det är alltjämt deltavarianten som dominerar.

Nu är 77 procent av hela Islands befolkning fullvaccinerad mot coronaviruset. Och bland dem som har fyllt tolv år är 90 procent fullvaccinerade. Ändå fortsätter smittspridningen att vara omfattande. Allt fler barn drabbas av smittan och för den vidare.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son presenterade i går planerna för vaccinering av barn i åldern fem till elva år. Han skriver i ett pressmeddelande att barn inte bara smittas av coronaviruset och riskerar att insjukna i covid-19. De bidrar också till spridningen i samhället.

Därför ska alltså barn som har fyllt fem erbjudas vaccinering mot viruset. Vaccineringen ska påbörjas strax efter nyår.

Lyfjastofnun uppger i ett pressmeddelande att barn mellan fem och elva år kommer att vaccineras med Pfizers vaccin. Till skillnad från dem som har fyllt tolv får de en dos på tio mikrogram - vilket är en tredjedel av den dos som ges till tolvåringar. Vidare skriver myndigheten att vaccinskyddet ligger på omkring 90 procent.

Under gårdagen rapporterades 165 nya fall av coronasmitta. Av dessa var det 20 som testade positivt för viruset i samband med inresa till Island. Antalet var det hittills högsta under december.

Totalt har nu ett fyrtiotal fall av omikronvarianten upptäckts. Det är fortfarande deltavarianten som dominerar på Island. Omikrons höga smittsamhet gör dock att den kan komma att bli dominerande inom kort.

Det är nu 1 390 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 2 442 personer i karantän och 146 i inresekarantän.

Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att läget är bekymmersamt. Den fjärde vågen av coronasmitta har inte ebbat ut. Smittspridningen är alltjämt ganska omfattande - och det finns en risk för att den kan komma att öka på samma sätt som i en rad europeiska länder. I dagsläget upptäcks gruppsmittor över hela landet:
"Det här är en historia som upprepar sig. Det här blossar upp här och där."
Þórólf­ur Guðna­son utesluter inte att det kan bli aktuellt med skärpta restriktioner för att minska smittspridningen. Just nu sker smittspridningen främst i huvudstadsregionen. Innan bilden blivit tydligare kommer han inte att vända sig till hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son med förslag på nya restriktioner.

Will­um Þór Þórs­son säger i Morgunblaðið att han hoppas att alla islänningar ska kunna fira en förhållandevis normal jul. Samtidigt kan det bli aktuellt med att förändra restriktionerna om läget förändras. Hittills anser han att regeringen har försökt begränsa åtgärderna till det nödvändiga:
"Vi har försökt att upprätthålla proportionalitet och hålla samhället igång så långt det är möjligt men samtidigt ta det försiktigt."
Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.