tisdag 14 december 2021

Island börjar vaccinera femåringar mot coronaviruset

Efter nyår ska barn i åldern fem till elva år erbjudas vaccinering mot coronaviruset. Målet är att vaccineringen ska komma igång redan andra veckan i januari. Det säger statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son i Morgunblaðið. Trots fortsatt omfattande smittspridning räknar han inte med skärpta restriktioner under jul- och nyårshelgen.

Den fjärde vågen av coronasmitta på Island visar inga tecken på att närma sig slutet. Däremot sjunker antalet smittade långsamt. Under gårdagen rapporterades 135 nya fall av coronasmitta. Totalt 1 350 smittade hålls i karantän. Dessutom är 2 262 personer i karantän och ytterligare 165 i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas fjorton coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson förlängde i förra veckan de befintliga coronarestriktionerna till och med den 22 december. Fram till dess är taket för antalet besökare på evenemang 50 personer. Om det inte är möjligt att upprätthålla enmetersregeln är det också krav på munskydd i en rad olika inomhusmiljöer.

Smittspridningen har inte förändrats sedan dess. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att han i dagsläget inte ser något behov av att skärpa restriktionerna ytterligare inför jul- och nyårshelgen:
"De åtgärder som gäller just nu tycks hålla ställningarna och om det är något som händer så är antalet smittade på väg att minska och kurvan på väg nedåt."
Hittills har knappt trettio personer testat positivt för omikronvarianten på Island. De flesta fallen har direkt koppling till utlandsresor men varianten har också spridits i landet. För att undvika att den får fäste uppmanar Þórólf­ur Guðna­son alla att vaccinera sig och att ta påfyllnadsdoser.

Till stor del är det enligt Þórólf­ur Guðna­son nu barn som sprider smittan. Det är ett av skälen till att Island efter nyår kommer att börja vaccinera barn i åldern fem till elva år mot coronaviruset. Han säger i Morgunblaðið att vaccineringen ska komma igång andra veckan i januari:
"Viruset kan orsaka stora rubbningar i dessa barns dagliga liv. Människor har också känt stor oro för att det också kan ha varaktig och dålig inverkan på barnen så det finns all anledning att försöka förhindra det. Först och främst tänker vi bara på barnens intresse."
Vaccineringen kan inte börja redan nu eftersom de nödvändiga doserna kommer till Island först i slutet av december. Dessutom behöver flera juridiska aspekter på vaccineringen utredas.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.