onsdag 29 december 2021

Ny rekordsmitta på Island - och fler ministrar i isolering

Hela 836 nya fall av coronasmitta rapporterades i går. Därmed sattes ännu ett nytt smittrekord på Island. Aldrig tidigare har så många testat positivt för viruset på ett dygn. Dessutom upptäcktes 57 fall vid gränsen. Bland de smittade finns ytterligare två ministrar. Både Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir och Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir är nu i isolering.

Även tisdagen blev en ny rekorddag under coronapandemin på Island. Då rapporterades 836 nya fall av smitta. Måndagens toppnotering med 664 fall stod sig alltså bara ett dygn. Ytterligare 57 personer testade positivt för viruset vid gränsen.

Antalet smittade som tvingas till isolering växer i takt med smittspridningen. Nu är 4 995 personer i isolering - vilket även det är en ny rekordnotering.

Också siffrorna över antalet personer i karantän ökar dramatiskt. Hela 7 060 personer som kan ha utsatts för coronaviruset är i karantän. Dessutom är 494 personer i inresekarantän.

Därutöver stiger antalet smittade som behöver sjukhusvård. På Landspítali i Reykjavík vårdas 21 coronapatienter. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Tre ministrar är nu smittade. Finansminister Bjarni Benediktsson meddelade i måndags att han testat positivt för viruset man var symtomfri. I går meddelade ytterligare två statsråd att de blivit smittade: utrikesminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir samt högskole-, industri- och innovationsminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir.

Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir skriver på Facebook att familjen har hållit sig i karantän sedan julhelgen efter att flera släktingar blivit smittade. Nu har även hon själv, maken och deras två barn smittats. Hon skriver vidare att hon är symtomfri.

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir skriver på Facebook att även hon är symtomfri. De närmaste tio dagarna kommer hon att tillbringa i isolering på egen hand.

Men det är inte säkert att isoleringen behöver bli så lång som tio dagar. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son skriver i ett uttalande att det kan bli aktuellt att korta tiden i både karantän och isolering. Debatten kommer i kölvattnet av att amerikanska myndigheter kortat tiderna för obligatorisk karantän och isolering.

Hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son säger i Morgunblaðið att frågan kommer att diskuteras i samråd med Þórólf­ur Guðna­son. Ett beslut kan komma redan under dagen.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.