torsdag 23 december 2021

Nya jordskalv - beredskap för vulkanutbrott nära Grindavík

Över 2 000 jordskalv har skakat sydvästra Island sedan i tisdags. Det kraftigaste skalvet hittills hade en magnitud på 4,9 och kändes bland annat i Grindavík och Reykjavík. Jordskalven har epicentrum vid Fagradalsfjall - i samma område där ett halvårslångt vulkanutbrott nyligen rasade. Nu höjer myndigheterna åter beredskapen för ett nytt utbrott.

I lördags konstaterade Veðurstofa Íslands att det hade gått tre månader sedan någon lava var synlig i kratern i Geldingadalir. Allt pekade då på att det vulkanutbrott som började den 19 mars och varade i ett halvår var över.

Men myndigheten noterade också att magma samlades ganska nära jordskorpan i området. Därför var det svårt att säga något om utvecklingen. Den förhöjda beredskapen för vulkanisk aktivitet hade dock blåsts av sedan länge.

Vid 17-tiden i tisdags började en ny jordskalvssvärm i samma område. Sedan dess har över 2 000 skalv inträffat med epicentrum kring Fagradalsfjall.

Det första större skalvet ägde rum 23.22 i tisdags och kändes bland annat i Reykjavík och Grindavík. Det skalvet uppmättes till 3,3. Ett betydligt större skalv - med en magnitud på 4,2 - skedde klockan 4.24. Det kändes även så långt bort som i Akranes, Borgarnes och Keflavík.

Det hittills största skalvet inträffade klockan 9.23 i går. Magnituden var hela 4,9 - och skalvet kändes i stora delar av sydvästra Island.

Civilförsvarets vetenskapliga råd träffades i går för att diskutera utvecklingen. De fastslog att det troligen rör sig om magma som strömmar in i den underjordiska magmakanal som bildades i samband med utbrottet i Geldingadalir.

Veðurstofa Íslands uppger att ett tänkbart scenario är att magma ganska snabbt når ytan. Det troligaste är att den i så fall tar samma väg som magman under förra utbrottet.

Magma samlas främst på ett djup av omkring elva kilometer. De senaste dygnen har inga rörelser i jordskorpan registrerats som skulle kunna tyda på ett nära förestående vulkanutbrott. Majoriteten av jordskalven sker på ungefär sex kilometers djup.

Polisen höjde i går beredskapen vid Fagradalsfjall. Skälet är enligt ett pressmeddelande att utvecklingen skulle kunna innebära hot mot både människor och bebyggelse.

Samtidigt ändrade Veðurstofa Íslands färgkoden för flygtrafik i området till orange. Den orange färgen betyder att en vulkan visar tecken på ökad aktivitet och att det finns en tilltagande sannolikhet för att den leder fram till ett utbrott.

Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att jordskalven påminner om aktiviteten vid Fagradalsfjall innan vulkanutbrottet började. Fannar Jónasson, kommunchef i Grindavík, säger i Morgunblaðið att skalven är en besvikelse. Den senaste tiden har invånarna annars kunnat slappna av efter månader av jordskalv och vulkanutbrott.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.