torsdag 9 december 2021

Omikronsmitta på Island kommer från fyra olika länder

Nu har 20 fall av omikronsmitta upptäckts på Island. Hittills har ingen av dem som smittats av den nya varianten av coronaviruset blivit allvarligt sjuk. Omikron har kopplats till resor från Danmark, Tyskland, Irland och Nigeria. Gruppsmittan.i Akranes - där minst ett dussin har smittats av just omikron - har spårats till en person som reste in från Nigeria.

Den fjärde vågen av coronasmitta är inte på väg att försvinna på Island. I går rapporterades 130 nya fall. Totalt är 1 323 smittade i isolering. Dessutom är 1 687 personer i karantän och 167 personer i inresekarantän.

På sjukhus vårdas nu 21 coronapatienter. Fem av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Hittills har 20 fall av omikronvarianten upptäckts på Island. Statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son skriver i ett pressmeddelande att fallen kan kopplas till personer som har rest in från Danmark, Irland, Tyskland och Nigeria. Men smittor från de tre första länderna har bara upptäckts vid gränsen. Den variant som har spridits i landet härstammar från Nigeria.

Gruppsmittan i Akranes - där minst ett dussin personer har drabbats av just omikron - kan spåras tillbaka till en som reste in i landet från just Nigeria. I dagsläget verkar dock myndigheterna ha kontroll över gruppsmittan.

Þórólfur Guðna­son uppger att samtliga 20 som fått omikron är dubbelvaccinerade mot coronaviruset. Två av dem har dessutom fått en påfyllnadsdos.

Han konstaterar att delta fortfarande är den variant som dominerar på Island. Þórólfur Guðna­son anser att det än så länge är osäkert om omikron ger svårare sjukdom. Ingen av dem som hittills har smittats av den varianten har dock blivit allvarligt sjuk.

Vidare skriver han att andra gruppsmittor har spårats till julbord. Þórólfur Guðna­son uppmanar därför arrangörer att hellre servera gästerna när de sitter vid bordet. Bufféer utgör en större smittorisk.

Hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son har förlängt de befintliga coronarestriktionerna i ytterligare två veckor. Det innebär enligt ett pressmeddelande bland annat att taket på 50 deltagare på sammankomster kvarstår och att enmetersregeln gäller i vissa sammanhang.

Skälet till att restriktionerna bara gäller i två veckor är enligt Will­um Þór Þórs­son det osäkra läget med omikron. Situationen på Island är inte heller sådan att det skulle gå att motivera en lättnad av restriktionerna.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.