torsdag 30 december 2021

Rekordmånga islänningar i karantän och isolering

Hela 13 244 personer är nu i karantän eller isolering. Och det är den högsta siffran under hela pandemin. På Island rapporterades i går 744 nya fall av coronasmitta - vilket var det näst högsta antalet under pandemin. Dessutom upptäcktes 81 fall av coronasmitta vid gränsen. Också detta var en rekordnotering.

Smittspridningen på Island fortsätter att vara mycket omfattande. Omikronvarianten håller nu på att ta över vad gäller nya fall. Den svarar nu för omkring 90 procent av smittan. Bland personer som behöver sjukhusvård är dock deltavarianten alltjämt vanligare.

I går rapporterades 744 nya fall av coronasmitta på Island - vilket var det näst högsta antalet någonsin. Dessutom rapporterades 81 fall vid gränsen. Det var den högsta siffran sedan pandemins början.

Nu är 5 534 smittade i isolering och 7 710 personer i karantän efter att ha varit i närheten av smittade. Totalt rör det sig om 13 244 personer - vilket motsvarar 3,5 procent av Islands befolkning - som har sin rörelsefrihet begränsad på grund av coronaviruset. Även detta är ett nytt rekord. 

Ytterligare 495 personer är i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas 21 coronapatienter. Sex av dem ligger på intensivvårdsavdelning - och av dessa är det fem som vårdas i respirator. En av dem är en 16-åring.

En av dem som smittats de senaste dagarna är Vilhjálmur Árnason, alltingsledamot för Självständighetspartiet. Han tog över som gruppledare när den ordinarie gruppledaren Óli Björn Kárason smittades. Nu är alltså bägge i isolering. Óli Björn Kárason väntas dock snart bli friskförklarad och får därmed lämna isoleringen.

Héraðsdómur Reykjavíkur har nu gett staten rätt att tvinga coronasmittade till isolering i tio dagar. Fem personer hade stämt staten och hävdat att bestämmelserna var lagvidriga. Men veckans dom bekräftar alltså att isoleringskravet har stöd i lagen.

Det är enligt ett pressmeddelande tredje gången som bestämmelserna om isolering prövas i domstol. Staten har segrat vid samtliga tillfällen.

Nu har dock hälsovårdsminister Willum Þór Þórsson beslutat att korta tiden i isolering för coronasmittade från tio till sju dagar. Läkare på Landspítali har dock enligt ett pressmeddelande möjlighet att förlänga tiden i isolering om de anser att det är nödvändigt.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.