lördag 4 december 2021

Tio bekräftade fall av omikronsmitta på Island

Tio fall av omikronvarianten av coronaviruset har nu bekräftats på Island. Minst sju av dessa har kopplingar till Akranes. Totalt rapporterades 110 nya fall av coronasmitta i går. Totalt hålls nu 1 470 smittade i isolering. I Akranes överväger kommunen i dagsläget inga särskilda restriktioner för att minska smittspridningen.

I onsdags upptäcktes det första fallet av omikronvarianten på Island. Det var en man i 70-årsåldern som först testade positivt för coronaviruset. När provet sekvenserades visade det sig att han smittats av omikronvarianten.

Mannen vände sig först till hälsovårdscentralen i Akranes eftersom han hade symtom på coronasmitta. Han flyttades senare till Landspítali i Reykjavík för vård.

Sedan dess har ytterligare nio fall av omikronsmitta upptäckts. Minst sju av dessa personer har kopplingar till Akranes. De har också kopplingar till varandra.

Mannen hade inte varit utomlands på länge. Därför gjorde smittspårarna bedömningen att han smittats av någon annan som varit i utlandet eller haft kontakt med någon som fört med sig smittan till Island. Den ursprungliga smittbäraren har ännu inte identifierats.

Sæv­ar Freyr Þrá­ins­son, kommunchef i Akranes, säger i Morgunblaðið att kommunen i dagsläget inte överväger några lokala restriktioner på grund av omikronsmittan. Det är exempelvis inte aktuellt att stänga skolor eller andra institutioner:
"Senast när vi hade en gruppsmitta så visade vi som kommun att vi är kapabla till att kväsa en sådan våg."
Under fredagens rapporterades enligt preliminära siffror 110 nya fall av coronasmitta. Totalt 1 470 smittade hålls i isolering. Ytterligare 1 888 personer är i karantän.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.