fredag 3 december 2021

Trippelvaccinerad första fallet av omikronsmitta på Island

En man i 70-årsåldern blev det första fallet av omikronsmitta på Island. Mannen hade inte varit utomlands och var fullvaccinerad mot coronaviruset. Han hade dessutom nyligen fått en påfyllnadsdos. Hittills har ytterligare två fall bekräftats. Smittspårningen är inte färdig - men mycket tyder på att fallen är kopplade till varandra.

Tidigare i veckan vände sig en man till hälsovårdscentralen i Akranes eftersom han befarade att han smittats av coronaviruset. Testet var positivt. Han skickades till Landspítali i Reykjavík för vård för sina symtom. När testet hade sekvenserats visade det sig att han smittats av omikronvarianten av viruset.

Mannen är i 70-årsåldern. Han är sedan tidigare fullvaccinerad mot coronaviruset. Nyligen fick han dessutom en påfyllnadsdos.

Mannen hade inte varit i utlandet den senaste tiden. Därför har han på något sätt smittats på Island. Hur omikron har kommit in i landet är inte känt.

Ytterligare två fall av varianten omikron upptäcktes under gårdagens sekvensering. Därutöver är det minst fyra fall av coronasmitta som tros kunna vara omikron. Det ska finnas kopplingar mellan de sju personer som nu har testat positivt eller befaras ha smittats av varianten. Smittspårningen är dock inte klar.

Under gårdagen rapporterades totalt 143 nya fall av coronasmitta. Nu är det 1 566 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 1 772 personer i karantän och 171 personer i inresekarantän.

På Landspítali vårdas 22 coronapatienter. Tre av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Nu är 90 procent av de islänningar som har fyllt tolv år fullvaccinerade mot coronaviruset. Siffran för hela befolkningen är 76 procent. Dessutom har snart en tredjedel av dem som är tolv år eller äldre fått en påfyllnadsdos.

De befintliga coronarestriktionerna löper ut i nästa vecka. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son förbereder nu ett nytt underlag till hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son. De nya rekommendationerna ska bli klara i helgen. I dagsläget finns dock inga planer på att skärpa restriktionerna. Om läget skulle försämras kan det bli aktuellt med ytterligare begränsningar.

Will­um Þór Þórs­son tillträdde som hälsovårdsminister i måndags. I nästa vecka blir det första gången som han beslutar om coronarestriktioner.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.